ABD, IŞİD'e karşı başarısız olmuş

ABD, IŞİD'e karşı başarısız olmuş

ABD'nin Suriye'deki Amerikalı rehineleri kurtarmak için operasyon düzenlediği ve başarısız olduğu ortaya çıktı.

Amerikan medyasında yer almak üzere olan bazı haberler, Pentagon ve Beyaz Saray’ın IŞİD’e yönelik bir operasyonu ifşa etmesine neden oldu.

 
Verilen bilgilere göre, Suriye'de IŞİD'in elindeki Amerikalı rehineleri kurtarmak için bu yaz gizli bir operasyon düzenlendi. Ancak operasyon, rehinelerin hedeflenen noktada bulunmaması nedeniyle başarısız oldu.
 
Amerikagazeteci James Foley’in IŞİD tarafından öldürülmesinin hemen sonrasına denk gelen açıklama, Amerikan askerinin Suriye'deki iç savaşın patlak vermesinden bu yana Suriye topraklarına ilk kez ayak bastığı anlamına geliyor.
 
Operasyanla ilgili Amerikalı yetkililerden art arda açıklamalar geldi.
 
Pentagon Sözcüsü John Kirby, "ABD yakın bir zaman önce Suriye'de IŞİD'in elinde tuttuğu bir dizi Amerikalı rehineyi kurtarmak için operasyon düzenledi. Bu operasyona hava ve kara unsurları dahil oldu ve IŞİD içindeki belirli bir kaçırma şebekesini hedef aldı. Maalesef, misyon başarılı olmadı çünkü rehineler hedeflenen noktada değildi" dedi.
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco da Obama'nın, bu yaz, Suriye'de IŞİD tarafından kaçırılan ve rehin tutulan Amerikalıların kurtarılması girişiminde bulunmak üzere operasyon yetkisi verdiğini açıkladı.
 
NEDEN AÇIKLANDI? 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, rehineleri kurtarma girişimini ifşa etmek için neden bugünü seçtiklerine dair gazetecilerden gelen sorular üzerine, operasyonu ifşa etmeyi hiçbir zaman istemediklerini ancak bazı medya kuruluşlarının operasyona dair haber yapmaya hazırlanması üzerine bunu açıklamak zorunda kaldıklarını bildirdi.
 
ÇATIŞMA YAŞANDI 
Amerikan medyasında yer alan bazı haberlerde de uçaktan Suriye'de karaya indirilen Amerikan özel operasyon birliklerinin, rehineleri düşündükleri yerde bulamadıktan sonra, bölgeden ayrılmadan önce IŞİD militanlarıyla çatışmaya girdiği belirtildi. İsmi açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberlerde, Suriye'deki çatışmada bir grup militanın öldürüldüğü ancak Amerikalılar arasında herhangi bir can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.
 
FOLEY DE VARDI 
Operasyona ilişkin açıklama, Suriye'de yaklaşık 2 yıldır haber alınamayan Amerikagazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından infaz edildiği görüntülerin yayınlanmasının bir gün sonrasına denk geldi. Amerikan medyası, operasyonun kurtarmayı hedeflediği rehineler arasında James Foley'nin de olduğunu yazıyor ancak hem Pentagon hem de Beyaz Saray açıklamalarında gerek Foley'nin gerekse de videoda görünen ikinci gazeteci Steve Sotloff'un isimlerine atıf bulunmuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.