ABD kritik Rusya kararının eşiğinde

ABD kritik Rusya kararının eşiğinde

Bush'un ısrarla istediği füze kalkanı sistemi Obama'yı kararsız bıraktı. Rusya'ın tepkisini çeken bu proje için kritik bir karar alınacak

ABD'de, başkan Barack Obama yönetiminin, George W. Bush döneminde ısrarla uygulanmaya çalışılan ve bu ülkenin Rusya ile ilişkilerinde gerginliğe yol açan ''füze kalkanı projesi'' konusunda kararsız olduğu açıklandı.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı William Lynn, senato silahlı kuvvetler komitesine verdiği bilgide, ''Avrupa'daki füze savunma sistemine ilişkin olarak nihai bir karar verilmiş değil'' dedi.

Lynn, Bush döneminde başlatılan ve Polonya'ya, ''iki aşamalı, 10 önleyici füze yerleştirilmesi'' ile, Çek Cumhuriyeti'ne, ''bu sistemle bağlantılı bir radar istasyonu kurulması'' projesinin, üzerinde durulan ''seçeneklerden biri'' olduğunu bildirdi.

Sorunun, İran gibi ülkelerden gelebilecek füzelerin karşılanması olduğunu, bunun için bir başka seçenek olarak, ''Rusya ile füze savunması konusunda daha gelişmiş bir işbirliği yapılabilmesinin üzerinde durduklarını'' belirten Lynn, ''Yönetimimiz, ABD ve Rusya arasındaki füze savunma işbirliğinin nasıl artırılabileceği konusunda arayış içinde olacak'' diye konuştu.

Lynn, örnek olarak, Rusya'nın İran sınırındaki radarlarının, erken uyarı sistemi olarak kullanılabileceğini gösterdi. Lynn, Obama'nın 6-8 Temmuz tarihleri arasında Rusya'nın başkenti Moskova'ya yapacağı ziyarette, Rusya'nın güneyindeki ve Azerbaycan'daki bu iki radar üssünün kullanılması konusunun da ele alınacağını kaydetti.

Rusya da daha önce ABD'ye bu konuda işbirliği önermiş, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurulması planlanan ve kendi ülkesini hedef aldığını ileri sürdüğü sistemler yerine, İran sınırındaki bu sistemlerin kullanılabileceğini gündeme getirmişti. 

Etiketler :