ABD Libya'da kimyasal silah mı kullanıyor?

ABD Libya'da kimyasal silah mı kullanıyor?

Savaşı Durdurun Koalisyonu (The Stop the War Coalition) ABD, İngiltere ve Fransa'nın başını çektiği Libya işgalinde bazı şehirlere seyreltilmiş uranyum (DU) başlıklı bombaların atıldığını açıkladı.

Savaşı Durdurun Koalisyonu internet sitesinden Libya işgalinin ilk 24 saatini içeren bir rapor yayımladı. Savaş karşıtı platform ABD, İngiltere ve Fransa tarafından ilk günde atılan yüzlerce bomba ve roketten onlarcasının seyreltilmiş uranyum (DU) başlıklı olduğunu bildirdi.

ABD'nin, B-2 bombardıman uçaklarının Libya'nın önemli şehirlerine ilk günde seyreltilmiş uranyumlu (DU) 45 adet 2 bin pound ağırlığında bomba kullandığını kaydetti.

ABD Genekurmay Başkanı Bill Gortney ise, Libya'da uranyum başlıklı silah kullandıklarının farkında olmadıklarını iddia etti.

ABD'nin '91'deki Irak saldırısı ile Bosna'da kullanılan DU savaş başlıkları, uzun sürede kanser riskini ciddi oranda arttırdığı böbrek ve iç organları iflas ettirdiği için uluslararası kamuoyunda büyük tartışmalara yol açıyor.

Califormia Lawrence Livermore Labaratuarı çalışanı kimyasal-fizikçi Marion Falk, "Uranyum başlıklı füzeler, her türden kirli bombalara örnek teşkil eder. Şunu söyleyebilirim ki, bu tür silahlar çok sayıda insanı öldürmek için mükemmel silahlardır" dedi.

Libyalı sivilleri korumak için Libya'ya "müdahale ettiklerini" açıklayan "Batılı güçler"in iddialarından sonra gelen rapor, uluslararası kamuoyundan büyük tepkilere neden olması bekleniyor.

öte yandan resmi açıklamalara göre en az 114 Libyalı bombardımanlarda hayatını kaybetti. Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, "Birçok sivil ve askeri personel kaybediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

prizmahaber.com

Etiketler :