ABD ve Orta Asya devletlerinin dışişleri bakanları Kazakistan’da bir araya geldi

ABD ve Orta Asya devletlerinin dışişleri bakanları Kazakistan’da bir araya geldi

Kazakistan’da resmi temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Asya’nın 5 ülkesi Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan,...

ASTANA (AA) – Kazakistan’da resmi temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Asya’nın 5 ülkesi Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistanlı mevkidaşlarıyla C5+1 formatlı toplantıda bir araya geldi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi’nin ev sahipliğinde bakanlık binasında gerçekleştirilen toplantıya, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Özbekistan Dışişleri Bakanı Vekili Bahtiyar Saidov, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirodciddin Muhriddin ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken katıldı.

Tileuberdi, toplantının basına açık kısmında yaptığı konuşmada, Astana’da bir araya gelen taraflara teşekkür ederek, “Burada bulunmanız, bölgesel işbirliğini güçlendirmeye ve jeopolitik belirsizlik karşısında karşılıklı dayanıklılığı artırmaya yönelik siyasi iradeyi gösteriyor.” dedi.

Toplantıda gündem maddesi ABD ile Orta Asya ülkeleri arasında ekonomi, enerji, çevre, terörle mücadele alanlarında işbirliğini geliştirme ve ortaklığı artırma oldu.

Blinken ve Tileuberdi daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Kazak Bakan, ülkesinde ilk kez resmi temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile günün ilk yarısında gerçekleştirdiği ikili görüşmenin çok verimli geçtiğini söyledi.

Tileuberdi, ikili görüşmelerin yanı sıra Blinken ile Orta Asya’nın 5 ülkesi ve ABD arasında yürütülen C5+1 formatlı diyalog toplantısında da bir araya geldiklerini aktararak “Orta Asya ülkelerinden meslektaşlarımın (toplantıya) katılımı, bu zor uluslararası ortamda bölgesel bağları güçlendirmek için ortak siyasi çabalarımızı açıkça göstermektedir. Kazakistan, ABD’nin Orta Asya ile işbirliğini güçlendirme taahhüdünü çok takdir etmektedir.” diye konuştu.

Blinken ise C5+1 formatlı toplantının başarılı platform olduğunu ve toplantı kapsamında Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanlarıyla bölgenin ABD ile işbirliğini geliştirmek için somut konuları ele aldıklarını bildirdi.

Ayrıca Kazakistan ziyaretini değerlendiren Blinken, “ABD, Kazakistan’ın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklemektedir.” dedi.

Blinken, ABD’nin Moskova etkisine rağmen Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine bağımsızlığını kazanmasından bu yana Washington ile işbirliğini benimseyen Kazakistan ile ilişkileri daha da güçlendirmeye kararlı olduğunu vurguladı.

ABD’nin Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in geçen yıl martta açıkladığı reformları desteklediğini aktaran Blinken, “Kazakistan geleceğini belirleyebilir. Biz (Ukrayna’daki savaştan vazgeçen) 200 binden fazla Rus vatandaşını ağırlamaya devam ettiği ve Ukrayna'ya insani yardımlarından dolayı Kazakistan’a minnettarız.” ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.