ABD'de "Yasadışı Silah" Skandalı

ABD'de "Yasadışı Silah" Skandalı

Rocky Mountain şirketi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere yasadışı savunma teknolojisi satmakla suçlandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde savunma sanayi alanında faaliyet gösteren bir şirket, ihracatı serbest olmayan savunma teknolojisi ürünlerini, Türkiye’nin de aralarında olduğu çeşitli ülkelere yasadışı yollarla satmakla suçlandı.

Federal savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre, merkezi Colorado’da bulunan Rocky Mountain şirketinin, Türkiye, Güney Kore, Çin ve Rusya’ya, Amerikan ordusunun da kullandığı savunma teknolojisi ürünlerini sattı.

Federal Savcılık’ın iddiasına göre, askeri amaçlarla kullanılan teknik veri, prizma ve optik malzemeler üreten şirketin Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelere satışları, 2005 ile 2007 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Savcılık, bu satışların izinsiz yapıldığını ileri sürdü.

Amerikan ordusunun kullandığı savunma teknolojisiyle ilgili soruları cevaplayan savcılık yetkileri, ulusal güvenlik gerekçesiyle bu konuda bilgi vermekten kaçındı.

Şirketin sözcüsü ise iddialarla ilgili yorum yapmak istemediklerini, ancak 45 gün içinde bir anlaşmaya varmayı beklediklerini söyledi. Suçlu bulunması durumunda şirkete 1 milyon dolar tutarında ceza verilmesi talep ediliyor. TRT

Etiketler :