ABD'DEN BAŞBAKAN'A SERT MEKTUP

ABD'DEN BAŞBAKAN'A SERT MEKTUP

ABD Kongresi üyeleri siyonizmle ilgili sözleri nedeniyle Başbakan Erdoğan'a çok sert bir mektup gönderdiler.

 

ABD Kongresi'nin 89 üyesi tarafından imzalanan mektupta, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "siyonizm" ile "faşizm"i bir tutan sözlerini geri alması çağrısında bulunuldu.
 
Amerikan Senato ve Temsilciler Meclisi’nden 89 üye, Başbakan Erdoğan’ın Viyana’daki “Siyonizm insanlık suçudur” beyanını kınadı ve bu sözleri geri almasını talep eden bir mektup imzaladı.

Siyonizmi faşizmle bir tutan beyanınızın bizde yarattığı ciddi hayal kırıklığını belirtmek için yazıyoruz” denilen mektupta Türkiye ile İsrail arasındaki tarihi dostluğa vurgu yapıldı.

İşte Başbakan'a Gönderilen O Mektup;

Sayın Başbakan Erdoğan,

Bu mektubu size, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki tarihi dostluk ve ittifakın önemine inanan Amerika Birleşik Devletleri kongre üyeleri olarak, Viyana'daki Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen konferansta – İsrail devletinin kuruluş, ve Yahudilerin kendi kaderlerini çizme hareketi olan – Siyonizmi faşizmle bir tutan beyanınızın bizde yarattığı ciddi hayal kırıklığını belirtmek için yazıyoruz.

Dünyadaki azınlıkların güvenlikleri ve refahlarını tehlikeye atarak, demokratik değerlere ve dünya istikrarına ciddi bir tehdit olan aşırılık tehlikesinin gün geçtikçe arttığının pek iyi farkındayız. Yahudilerin hiçbir ayrımcılık gözetmeyen ulusalcılık ifadesi olan Siyonizmi bu gibi tehlikelerle eşit tutmak, bu saygın tarihi girişimin küçük düşmesine ve yanlış anlaşılmasına yol açar. Umarız bu kınanacak beyanınızı en kısa zamanda geri alırsınız.

Amerika Birleşik Devletleri, ülkenizde yüzyıllarca görülen hoşgörü geleneğinin, Türkiye'nin 1949'da İsrail’i ilk tanıyan Müslüman ülke olmasını sağladığını unutmadı. Ülkeniz bölgeye, hatta dünyanın büyük bir bölümüne Yahudi milletinin barış ve güvenlik içinde kendi vatanında yaşama hakkını tanımasında önder olmuştu.

Türkiye ve İsrail'in tarih boyunca birbirlerine yararlı ve sağlam ilişkileri oldu. Son birkaç senedir politik ilişkiler gergin olsa da, ülkeler arası ekonomik faaliyet hala sağlıklı; ticaret 2011 yılında 4.44 milyar dolara erişti, ve 2012’nin ilk verileri önceki senelere göre ciddi bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Yakın geçmişte şahsınız ve diğer yüksek mevkilerdeki Türk yetkililer tarafından kullanılan ve Viyana’da en dehşet verenini duyduğumuz İsrail karşıtı ağır ifadeleri esefle karşılıyoruz. Gerek Türkiye gerek İsrail, gerekse bölgenin güvenliği ve istikrarı için bu önemli ilişkinin yeniden yapılanmasını bekliyoruz.

Türkiye’yle tarihsel ilişkimiz ve ülkenizin NATO ve Birleşmiş Milletlerdeki önemli konumundan, uluslararası barış ve güvenliği sağlama konusunda ciddi bir taahhüdünüz olduğunu biliyoruz. Bu anlayış içinde, Siyonizmi faşizm ve antisemitizm ile bir tutan ve "insanlığa karşı suç" diye nitelediğiniz beyanınızı geri çekmenizi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Saygılarımızla

erdogana-mektup.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.