ABD'den "Biz kurallara uymazsak diğerleri de uymaz" mesajı

ABD'den "Biz kurallara uymazsak diğerleri de uymaz" mesajı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, isim vermeden Rusya ve Çin'i hedef alarak, "Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri kuralları...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, isim vermeden Rusya ve Çin'i hedef alarak, "Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri kuralları çiğner, uluslararası hukuku ihlal edenleri sorumlu tutma girişimlerini engellerse, bu durum diğerlerine de kuralları ihlal edebileceği mesajı gönderir." dedi.

Blinken, Çin'in bu ay dönem başkanlığını yaptığı BM Güvenlik Konseyinde uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması, çok taraflılık ve BM merkezli uluslararası sistemin ele alındığı toplantıda konuştu.

Ülkelerin yasal bağlayıcılığı olan uluslararası taahhütlerini yerine getirmesi, uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymaları ve insan haklarına saygı duyması gerektiğini belirten Blinken, isim vermeden Rusya ve Çin'i eleştirdi.

Blinken, "Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri kuralları çiğner, uluslararası hukuku ihlal edenleri sorumlu tutma girişimlerini engellerse, bu durum diğerlerine de kuralları ihlal edebileceği mesajı gönderir." diye konuştu.

ABD dahil herkesin denetimi kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Blinken, Trump yönetimini kastederek, "Son yıllardaki bazı eylemlerimiz kurallara dayalı düzeni görmezden geldi ve diğerlerinin bizi sorgulamasına neden oldu. Dünyadan, sözümüz yerine bizi taahhütlerimiz ve eylemlerimizle değerlendirmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.