ABD'den siyonist plana destek

ABD'den siyonist plana destek

ABD'den Filistin'e İsrail yanlısı çıkış: Sen de bir şey öner.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Yahudi yerleşim birim inşaatlarının dondurulması karşılığında Filistinlilerin de İsrail'i Yahudi devleti olarak tanıması çağrısına Amerikan yönetimi de destek verdi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Filistinlilere çağrıda bulunarak, Netanyahu'nun bu önerisine Filistinlilerin de karşı öneri ile karşılık vermesini istedi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley yapılan açıklamada, Filistinlilerin de yapacağı öneri ile barış sürecini daha dinamik hale getirebilecekleri öne sürüldü. ABD Başkanı Barack Obama'nın 2 Eylül'de başlattığı barış süreci, İsrail'in 26 Eylül'de sona eren 10 aylık yerleşim birimi inşaatlarını dondurma süresini uzatmaması ile kesintiye uğramıştı.

Sürecin bitmesi ile birlikte iki önemli çıkış yapan İsrail, geçtiğimiz Pazar günü yeni vatandaşlık kanunu kabineden geçirerek İsrail vatandaşı olacakların İsrail'in Yahudi devleti olduğu üzerine yemin etme şartı getirmişti.

Önceki gün de Netanyahu İsrail Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, tüm dünyada şaşkınlık meydana getiren önerisini dile getirmiş ve Filistinlilerin İsrail'i Yahudi devleti olarak tanımasını istemişti.

Filistinliler, İsrail'in bu şekilde vatanlarına dönmek isteyen milyonlarca Filistinli'nin önünü kesmeye çalıştığını, dolayısıyla bu tür bir öneriyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor.

İsrail'in yaptığı öneriye Filistinlilerin de karşı bir öneri ile cevap vermesini isteyen Crowley, bu şekilde sürecin daha enerjik hale geleceğini söyledi.

Crowley, Amerikan yönetiminin İsrail'i Yahudi devleti olarak tanıdığının da altını çizdi.

Etiketler :