ABD'den Türkiye'ye füze baskısı

ABD'den Türkiye'ye füze baskısı

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, Türkiye konusundaki ısrarı sürüyor. General bugün ısrarını bir kez daha tekrarladı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, NATO bünyesinde kurulmak istenen füze savunma sistemine potansiyel katkıları hakkında Türkiye'yle diyalog içinde olduklarını; ancak katkıda bulunması için baskı uygulamadıklarını söylerken Lizbon Zirvesi'ni hatırlattı.

Robert Gates, Amerikan-Türk Konseyi'nin (ATC) 29'uncu yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemlerde bazı gerilimler yaşansa da son 4 yılda ilerleme katedildiğine inandıklarını belirtti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırım oylamasında ''hayır'' oyu kullanması gibi, aralarında bazı anlaşmazlıklar olduğuna işaret eden Gates, Türkiye'ye İsrail'le yapıcı ilişki sürdürmesi çağrısında bulunmaya devam ettiklerini kaydetti.

Gates, ''Bazı konulardaki görüş ve yaklaşımlarımız farklılık gösteriyor olsa da müttefikiz'' dedi.

Türkiye'nin birçok bakımdan Irak'la olumlu temas noktasında model olduğunu ifade eden Gates, Türkiye'nin, Irak'ta demokrasinin güçlendirilmesi, ulusal uzlaşı girişimlerinin teşvik edilmesi ve Irak güvenlik güçleriyle savunma ve güvenlik bağlarının yeniden inşası yolunda Iraklı liderlerle düzenli olarak birlikte çalıştığını kaydetti.

''PKK BÜYÜK BİR TERÖRİST TEHDİT''

Gates, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'yle yakından çalışmaya bağlılığını vurguladı.

PKK'yı Türkiye'nin ulusal güvenlik çıkarlarına karşı büyük bir terörist tehdit olarak gördüklerini kaydeden Gates, PKK'nın Türk ordusu ve sivillerine yönelik olarak son yıllarda yükselen terör saldırılarına karşılık verilmesi çerçevesinde ABD'nin PKK'ya ait suç şebekelerine baskınlarını artırdığını, istihbarat desteğini genişlettiğini ve Avrupalı müttefikleri PKK'nın Avrupa'daki mal varlıklarını dondurmaya çağırdıklarını belirtti.

ABD'nin Türkiye'nin AB'ye katılım çabasını uzun süredir desteklediğine işaret eden Gates, NATO Genel Sekreteri'nin Türkiye ile Avrupa Savunma Ajansı arasında daha fazla iş birliği çağrısına katıldıklarını kaydetti.

BÖLGESEL FÜZE SAVUNMASI

NATO şemsiyesi altında müttefik ülkelerin kendi sahip oldukları sistemlerle füze savunma sistemine katılabileceğini ve bu sistemi hayata geçirecek önemli kararlar ve angajman kurallarının geliştirilmesinde iş birliği yapabileceğini ifade eden Gates, şöyle konuştu:

''Aşamalı uyarlanabilir yaklaşım üzerinde kapsamlı olarak çalışıldı. Etkili, düşük maliyetli ve hızlı biçimde sahaya yerleştirilebilir. ABD, NATO'nun bu yaklaşımı benimsemesi halinde, Türkiye'nin potansiyel teknik ve operasyonel katkıları hakkında Ankara ile siyasi ve askeri diyalog içinde oldu. Basında çıkan bazı haberlerin tersine, Türkiye'ye katkıda bulunması için baskı uygulamıyoruz ancak Türkiye'den Lizbon Zirvesi'nde NATO'nun bölgesel füze savunma kapasitesini benimsemesine destek vermesini istiyoruz.''


 

Etiketler :