Abdi İpekçi davası zaman aşımından düştü

Abdi İpekçi davası zaman aşımından düştü

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve Başyazarı Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin yargılanan sanık Yalçın Özbey ve Yusuf Çelikkaya hakkındaki dava, 30 yıllık zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle düşürüldü.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, ''yakalanma'' kararına rağmen henüz yakalanamayan sanık Yalçın Özbey'i avukatı Ergun Öztürk temsil etti. Sanıklar Özbey ve Çelikkaya duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, sanık Yalçın Özbey'in ''yakalamasının'' infaz edilmediği tutanağa geçirildi.

''Zaman aşımı'' yönünden davaya ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, kaçak olan ve hakkında tutuklama kararı verilen sanık Özbey hakkındaki davanın zaman aşımının durduğunu ve bu nedenle davaya ilişkin henüz zaman aşımının dolmadığı kanaatinde olduğunu söyledi.

Duruşmada söz alan sanık Özbey'in avukatı Öztürk ise suç tarihinin 1 Şubat 1979 olduğunu ve Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) belirtilen zaman aşımı üst sınırının dolduğunu ileri sürerek, ayrıca ek zaman aşımı süresinin de dolması nedeniyle davanın düşürülmesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı eski TCK'nın ''ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis ve müebbet ağır hapis cezalarını gerektiren cürümler, 20 yıl geçmesiyle ortadan kalkar'' maddesine göre asli zaman aşımı süresinin 20 yıl, 104/2. maddesine göre de uzatılmış zaman aşımı süresinin 30 yıl olduğunu ifade etti.


Etiketler :