ABD'li asker Iraklılar'dan özür diledi

ABD'li asker Iraklılar'dan özür diledi

Reuters muhabirinin de aralarında bulunduğu 12 Iraklı sivilin öldürüldüğü saldırıda görev alan ABD’li eski bir asker, ölenlerin ailelerine yıllar sonra özür mektubu gönderdi.

Bir ABD helikopterinden açılan ateş sonucu 2007’de Bağdat’ta 12 Iraklı sivil ölmüştü. Bu saldırıda babaları ölen iki çocuk yaralı olarak kurtuldu. ABD ordusu öldürülenlerin silahlı olduğunu savundu hep.

Ancak ay başında WikiLeaks adlı internet sitesinde olay anında helikopterden çekilen görüntülerin yayınlanmasıyla, olayda öldürülenlerin silahlı olmadığı ve yaralılara yardıma gelen bir minibüse de ateş açıldığı görülüyordu.

Çocuklar kanlar içindeydi

Görüntülerde, babaları ölen, kendileri de yaralanan çocukları kucağında taşırken görülen ABD’li asker Ethan McCord, yıllar sonra olay gününü şöyle anlattı: “Kız çocuğu karnından yaralanmıştı, gözlerine ve saçlarına cam kırıkları dolmuştu. Onun yanında yatan oğlan çocuğu boydan boya kana bulanmıştı. Ön koltukta babaları yan yatmış yatıyordu. Minibüsün haline ve baba ile çocuğun üzerindeki kana bakınca onların ölmüş olduğuna karar verdim. Küçük kızı bir evin içine taşıdım ve minibüse geri döndüm. Oğlan çocuğunun nefes aldığını hissettim ve ‘yaşıyor, yaşıyor’ diye bağırmaya başladım. Kucağıma aldım ve ‘sakın ölme, sakın ölme’ diye yalvardım. Bir an bana baktı ve gözlerini devirdi.”
 
Psikolojik yardım aldım

Olay gecesi üniformasından çocukların kanını temizlemeye çalışırken perişan bir halde olduğunu söyleyen McCord “Olay sırasında çocukların görüntüsü gözümün önünden hiç gitmedi, hep kâbus görüyordum” diyor. Psikolojik destek almak istemiş ama, üstleri bunun olumsuz tepkilere yol açacağını söylemiş. Travma sonrası stres bozukluğu teşhisi sonrası askerliği bırakıp Kansas’taki evine yerleşmiş. Ay başında sabah televizyonu açtığında, kendini yine bu siyah beyaz görüntüler içinde bulan McCord, çocuklara mektup yazmaya o zaman karar vermiş.
 
Sistemin parçasıydım

“Çocuklar okula giderken, üzerlerine ateş açılanlara yardım etmek için duran babalarını öldüren sistemin parçası olduğumu bilmek yüreğimi parçalıyor” diyor McCord.

Görüntülerin, Irak’taki savaşta her gün tekrarlanan olayları yansıttığını ve böyle bir sistemin parçası olarak çocukları babasız bıraktığını söyleyen McCord, mektubunu “Çektiğiniz acıları dindirmek için kalbim sizlere her zaman açık olacak” sözleriyle bitiriyor.

Taraf
 

Etiketler :