ABD'nin yeni planı ne?

ABD'nin yeni planı ne?

Amerika Birleşik Devletleri Asya'daki askeri varlığını genişletmek istediğini açıkladı.

ABD güvenlik sekreteri Robert Gates, yaptığı açıklamada Avustralya ile olan sıkı bağlarının daha da kuvvetlenmesinin, ülkenin Güney Doğu Asya'daki rolünün artmasını sağlayacağını söyledi.

Avustralya'da düzenlenen, iki ülke arasındaki yıllık güvenlik görüşmeleri öncesinde konuşan güvenlik sekreteri Gates, önem verdikleri konuların başında terörle mücadele, sanal güvenlik ve felaket yardımının geldiğini söyledi.

Gates ayrıca, bölgedeki Amerikan genişlemesinin Çin'i kapsamadığını açıkladı, ve bölgede yeni askeri üs kurma hedeflerinin olmadığını kaydetti.

ABD güvenlik sekreteri Gates, Washington'un beklentileri arasında füze savunması ve uzay denetimi gibi alanlarda işbirliğinin olduğunu söyledi.

Yeni güvenlik bölgeleri

Bu yıl içinde Çin tarafından yayınlanan, ve Güney Doğu Asya bölgesinin Çin hakimiyet alanı olarak sunulduğu haritalar, bölgeye dair güvenlik endişelerini artırmıştı.

Ancak Gates yaptığı açıklamada, bahsettiği işbirliği girişimlerinin Çin'le ilgili olmadığının altını çizdi.

Amaçlarının "Çin dışındaki Asya ülkeleriyle ilişkileri kuvvetlendirmek" olduğunu ifade eden Gates, farklı alternatifleri değerlendireceklerini söyledi.

Üst düzey bir ABD savunma bakanlığı yetkilisi basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Pentagon'un önemi artan bir güvenlik bölgesi olarak tanımladığı Güney Doğu Asya ve Hint Okyanusu bölgelerindeki faliyetlerini artırmayı planladığını" söyledi.

BBC

Etiketler :