Abdülhamit'in altınları nasıl fidan oldu

Abdülhamit'in altınları nasıl fidan oldu

Sultan II. Abdülhamit'in 1894'te orman yangını yaşayan ABD'ye yaptığı 300 altınlık yardım, 115 yıl sonra karşılığını buldu. 10 bin dolar bağış toplayan ABD'liler Antalya'da 2 bin fidan dikti

Bir ayağı Antalya'da gerçekleştirilen 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılan ABD'li öğrenciler, Texas'dan gelen heyetle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Padişah II. Abdülhamit'in bundan tam 115 yıl önce ABD'ye yaptığı bir iyilik takvimler 2009 yılında karşılığını buldu.

II. Abdülmahit'in 1894'te ABD'ye yaşadığı büyük bir yangından sonra 300 altınlık bir yardım yaptı. Antalya'da geçen yıl meydana gelen ve Türkiye'nin en büyük orman yangınına üzülen ABD'liler de bunun üzerine yardım kampanyası başlattılar. Texas'ta başlatılan yardım kampanyasına katılan ABD'liler 10 bin dolar bağış toplayarak Abdülhamit'in 300 altınına karşılık Antalya'da bir orman kurdu.

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılan ABD'li çocuklar, turizmin başkentinde oluşturulan 'Texas-Antalya Dostluk ve Hatıra Ormanı'na fidan dikti. 13 kişilik akademisyen, gazeteci, doktor ve mühendislerden oluşan gruba, ABD'li öğrenciler de eşlik etti. ABD'li heyet, Lara-Kundu'da Orman Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen 30 bin dönümlük alana 2 bin çam, okaliptüs, fıstık çamı ve servi fidanı dikti.

Teksas Eyaleti'nde faaliyet gösteren 'Raindrop Türkevi'nin yardım bölümü Raindrop Heplping Hands tarafından organize edilen kampanya hakkında bilgi veren Texas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yetkin Yıldırım, Antalya'da geçen sene meydana gelen orman yangınından ötürü Teksas'ta yaşayan Türkler olarak büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Yangın sonrasında bir yardım kampanyası düzenlediklerini anlatan Yıldırım, II. Abdülhamit'in yaptıklarını öğrenen ABD'lilerin de destek verdiğini söyledi.

Belgeleri bulup kitap yaptık

Doç. Dr. Yetkin Yıldırım, II. Abdülhamit tarafından yapılan yardımın belgelerini bulduklarını söyledi. Başbakanlık'tan temin edilen belgelerin kitap haline geti-rildiğini belirten Yıldırım, "Kitap elimize geçtiğinde biz de ABD'lilerle paylaştık. Onların da çok hoşuna gitti. 'Şimdi biz de yapılan bu cömertliğin karşılığında kendi cömertliğimizi göstermek istiyoruz' diyerek kampanyamıza destek oldular" diye konuştu.

Etiketler :