Abdullah Gül ve eşine askeri engel

Abdullah Gül ve eşine askeri engel

Askerin, Gül çiftinin kitap kampanyasıyla ilgili birliklere gönderdiği 'Gizli' damgalı emir yazısı.

Kara Kuvvetleri’nin Abdullah Gül ve eşinin himayesinde yürütülen ‘Türkiye Okuyor’ kampanyasıyla ilgili isteklere cevap verilmemesini gizli bir yazıyla emrettiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığınca Ocak 2008’de tüm Türkiye’de başlatılan “Türkiye Okuyor Kampanyası”na askerlerin destek vermediği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk’e çıkmasının ardından kampanyaya start vermiş ve tüm mülki amirliklere bir yazı yazarak kampanyayla ilgili çalışmalar yapmalarını istemişti.


“Üst makamların emri alınmadan”
Kara Kuvvetleri Komutanlığı ise (KKK) birliklere gönderdiği “Gizli” damgalı bir yazıyla

“Cumhurbaşkanlığı Makamınca organize edilen Türkiye Okuyor Kampanyası hakkında mülki makamlar tarafından gelen taleplere üst makamların emri alınmadan cevap verilmeyecektir” emri verdi.

Aynı emirde, askerlerden konuyla ilgili istihbarat toplayıp üstlerine bilgi vermeleri de istendi. KKK’nın tüm birliklere gönderdiği bu emir yazısı, İstanbul Küçükyalı İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’na da iletildi.

26 Şubat 2008 tarihli 2270/220 sayılı emirde ilginç ifadeler yer alıyor: “Birlik Komutanlıklarınca bu husus bilmesi gereken prensibine göre personele tebliğ edilerek, elde edilecek bilgi ve belgeler İkmal Maliye Okul ve Eğitim Merkez Komutanlıkları’na bildirilecektir.” Emir yazısında bağlantı noktası olarak da İstihbarat Altı S. Söylemezoğlu gösteriliyor. Türkiye Okuyor Kampanyası’yla ilgili “bilmesi gereken prensibine göre personele tebliğ edilecek” ibaresinden neyin kastedildiği ise emirde açıkça yer almıyor.


Amaç herkesin okuması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde başlatılan kampanya, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Bilişim Derneği’nin iş birliğinde kamu, özel kurum ve kuruluşlarının katılımlarıyla yürütülüyordu. Kampanya kapsamında, il ve ilçelerde farklı faaliyetler düzenlenmekte, oluşturulan alt projelerle özgün ve yaratıcı uygulamalar hayata geçirilmekteydi. Kampanyada toplumun her kesimine okuma alışkanlığının kazandırılması, bu alışkanlığın geliştirilmesi ve hızla yaygınlaşan bilgisayar kullanımının etkin ve verimli hale getirilmesi hedefleniyordu. Bu amaçla Köşk’ten tüm mülki amirliklere yazı yazılmış ve çalışmalar yapmaları, hayata geçecek kampanyaların da raporlaştırılması istenmişti.


Her ilde farklı kampanya
Kampanyaya start verilmesiyle birlikte kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü yüzlerce kampanya düzenleyerek okuma programları yapmıştı. Birçok kahvehaneye, sağlık ocağına, devlet dairelerine kütüphaneler yapılmış, hatta bazı illerde valilikler devlet memurlarının mesaiye başlamadan yarım saat önce kitap okumasını kararlaştırmıştı.

Kampanya çerçevesinde sivil toplum örgütleri, metrolar başta olmak üzere toplu taşıma araçlarında kitap okunmasını özendirmek için etkinlikler de düzenlemişti. Aynı kampanya kapsamında birçok köy okuluna yeni kitaplar gönderilmiş, yeni kütüphaneler oluşturulmuştu. Bazı yerel gazeteler de bürolarını okurlarına açarak, günlük bir saat kitap okuma programı tertiplemişti.

TARAF

Etiketler :