Abdullah Gül'den 30 Ağustos sinyali

Abdullah Gül'den 30 Ağustos sinyali

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos resepsiyonunun köşkte verilip verilmeyeceğine ilişkin soruya cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, '30 Ağustos resepsiyonunun köşkte verilmesine ilişkin soru üzerine, ''Bu bayram hepimizin bayramı. Dolayısıyla bayramı en iyi şekilde kutlamak için hepimiz elimizden geleni yapacağız'' dedi.

SORULARI CEVAPLADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Lübnan'da kaçırılmış olan Türk vatandaşımızın durumuna tabiki çok üzüldük. Çünkü Lübnan'a yatırım yapan, Lübnanlılar'ın daha zenginleşmesine, ekonomik durumlarına katkı sağlayan bir şirketimizin temsilcisi orada'' dedi.

Abdullah Gül, Sarıyer'deki Çarşı Merkez Camisi'nde Cuma Namazı'nı kıldı. Cami çıkışında vatandaşların sevgi gösterisiyle karşılaşan Gül, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı.

Abdullah Gül, Lübnan'da kaçırılan Türk vatandaşın durumuna ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

''Suriye'de kaçırılan bazı Lübnanlılarla, Lübnan'da kaçırılan vatandaşımızın arasında hiçbir ilişki yok. Önce bunu ayırt etmek gerekir. Suriye'de kaçırılan Lübnanlılar'a bizim herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil ama onların da kurtulması için çok büyük gayret içindeyiz. Bütün imkanlarımızı kullanıyoruz. Hatta geçenlerde Lübnan Cumhurbaşkanı, bu iş için ziyaretime geldi ve Ankara'da toplantı yaptık. Tüm imkanlarımızı kullanıyoruz ama direk içinde olmadığımız bir konu bu. Direk içinde değiliz. Topraklarımızda değil. Herhangi bir şekilde onları kaçıranlar Türk vatandaşları değiller. Biz etkinliğimizi kullanarak, istihbarat teşkilatımız, güvenlik teşkilatlarımız, böyle bir insani durumda yardımcı olmak için de olağanüstü gayret sarf ediyoruz. Bu ayrı bir konu.

Lübnan'da kaçırılmış olan Türk vatandaşımızın da tabi ki çok üzüldük. Çünkü Lübnan'a yatırım yapan lübnanlılar'ın daha da zenginleşmesine, ekonomik durumlarına katkı sağlayan, dolaylı olarak bir şirketimizin temsilcisi orada. Herhangi bir siyasi politik her hangi bir durumu söz konusu değil.''

Lübnan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşme

İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı için Mekke'de bulunduğunu ve orada Lübnan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüştüklerini hatırlatan Gül, şöyle devam etti:

''Onlarla da bir toplantı yaptık ve kendilerine de bu meselelerin tamamen ayrı olduğunu, bunların bir biriyle irtibatlandırılamayacağını, Lübnan'daki insani konuyla ilgili Türkiye'nin elinden geleni yaptığını ama Lübnan'da da bir vatandaşımızın kaçırıldığını, dolayısıyla bunun bir an önce serbest bırakılmasının Türk-Lübnan ilişkileri açısından, her bakımdan çok katkı sağlayacağını, bunun için Lübnan hükümetinin elinden geleni yapması gerektiğini söyledim. O da elinden geleni yapacaktır. Elinden geleni yapıyorlar, kendisinin (Türk vatandaşının) sağ salim kurtarılması için.''

''Daha fazla kan akmadan geçiş yolu bulunur''

İslam İşbirliği Zirvesi'nde Suriye'nin üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin soru üzerine ise Gül, şöyle dedi:

''Bu Ramazan gününde, bayram arifesinde maalesef ne kadar büyük kanın aktığını görüyorsunuz. Buna tahammül etmek, dayanmak mümkün değil. Bir memleketin başbakanı bile ülkesinden kaçtı ve ben bu rejimle mücadele edeceğim diyorsa söylenecek başka bir şey yoktur. Bir çok üst seviyedeki insan kaçmış, dolayısıyla halkla savaşan maalesef bir rejim var şu anda. Ümit ediyoruz ki bu durum kısa süre içinde biter ve daha fazla kan akmadan bir geçiş yolu bulunur. Bir geçiş yolunun bulunması, bir barışçı dönemin bir an önce gelmesi için Mekke'deki İslam ülkeleri, ortak bir kanaate vardılar. Önümüzdeki günlerde bu yönde daha farklı görüşmeler ve bu işin organizasyonuyla ilgili toplantılar olacak. Ümit ederim ki bunlar uzun sürmez.''

Gül, bir gazetecinin ''30 Ağustos resepsiyonunun köşkte verilmesine'' ilişkin sorusu üzerine de şunları kaydetti:

''Bu bayram hepimizin bayramı. Dolayısıyla bayramı en iyi şekilde kutlamak için hepimiz elimizden geleni yapacağız. 30 Ağustos gurur duyduğumuz, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne armağan edilmiş zafer bayramıdır. Dolayısıyla bu Zafer Bayramı hepimizin. Küçük, büyük, kadın, kız, çocuk, yaşlı, asker, sivil hepimizin bayramı.''

GÜL KIRGIZİSTAN'A GİDECEK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Konseyi 2. Zirvesi'ne katılmak ve resmi ziyarette bulunmak üzere 22 Ağustos Çarşamba günü Kırgızistan'a gidecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Türk devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarını müteakiben, 1992 yılında başlatılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları zirveler sürecinin, 2009 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile ileri bir boyuta taşındığı anımsatıldı.

Böylelikle sürecin ''Türk Konseyi'' adı altında kurumsal bir kimlik kazandığı belirtilen açıklamada, ''Sekretaryası İstanbul'da bulunan Konsey, dost ve kardeş Türk devletleri arasındaki çok taraflı işbirliğinin bu yeni bölgesel işbirliği örgütü bünyesinde daha da geliştirilmesine katkı sağlamaktadır'' ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Bişkek'teki zirvenin, ''eğitim, bilim ve kültürel işbirliği'' temasıyla gerçekleştirileceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin ardından Kırgızistan'a resmi ziyarette de bulunacak. Gül'ün, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in davetine icabetle yapacağı ziyaret, Atambayev'in 11-15 Ocak 2012 tarihlerinde Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretin iadesi niteliği de taşıyacak.

2010 yılında anayasa reformuyla başlayan demokratik dönüşüm sürecini başarıyla yürüten Kırgızistan'ın, parlamenter demokrasiye geçiş yolunda önemli mesafe katettiği vurgulanan açıklamada, ''Stratejik işbirliği ilişkisi tesis ettiğimiz kardeş Kırgızistan'a önümüzdeki dönemde de her türlü destek verilecektir'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Gül'ün Kırgızistan ziyaretinin gerek Türk Konseyi'nin kurumsal yapısının daha da pekiştirilmesine gerek Kırgızistan ile ikili ilişkilerin her alanda daha ileriye taşınmasına katkıda bulunacağı kaydedildi. AA

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.