Abdullah Öcalan'ın ekmeğine yağ sürüldü

Abdullah Öcalan'ın ekmeğine yağ sürüldü

Tutuklu ve hükümlülerin ölümcül hastalık geçiren yakınlarını ziyaret etmesi için yasa teklifi hazırlandı.

Ancak Öcalan’a da fırsat doğması tartışma başlattı. AK Parti, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ile görüşmesini engelleyen kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifle cezaevinde bulunan Mehmet Haberal'ın annesiyle cezaevinden çıkarak tedavi gördüğü hastanede görüşmesine izin verilecek.
AK Parti'nin Öcalan ve Haberal ile ilgili hazırladığı kanun teklifi AK Parti MYK toplantısında görüşülmesinin ardından İstanbul milletvekili Mehmet Doğan Kubat imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

ÖCALAN'A AVUKAT YASAĞI

Kubat'ın Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi ile Öcalan'ın avukatları ile görüşmesine getirilen yasağın yasal dayanağı oluşturuluyor. Teklife göre "Hükümlünün kendisiyle görüşme yapan kişiler aracılığıyla bir suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiği hususunda somut olguların varlığı halinde, Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, infaz hakimi kararıyla avukat ve sair kişilerle görüşmesine altı aya kadar sınırlama getirilebilir" düzenlemesi yapılıyor. Adalet Bakanlığı, terör örgütü yönetmesinden dolayı Öcalan'ın avukatları ile görüşmesine yaklaşık 6 aydır izin vermiyor.

HABERAL DÜZENLEMESİ

Teklifle, Mehmet Haberal'ın 92 yaşında olan annesiyle görüşmesine de imkan sağlanacak. Teklife göre "Ana, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasından birinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalık hallerinin bulunduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda tutukluya, soruşturmanın veya kovuşturmanın selameti ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla, soruşturma evresinde kovuşturmayı yürüten hakim veya mahkeme tarafından dış güvenlik görevlisinin refakatinde yol süresi dışında hasta ziyareti için bir defaya mahsus bir gün izin" verilebilecek.

ÖCALAN DA ÇIKABİLİR Mİ?

Teklifin 2. maddesiyle hükümlüler için de benzer düzenleme getiriliyor. Bu maddede "Yüksek güvenlikli ceza ve infaz kurumunda bulunanlar da dahil olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlünün" cumhuriyet başsavcısının onayıyla cezaevi dışına çıkmasına imkan sağlanıyor. Hükümlüler de anne ,baba, eş ,kardeş,çocuk ile eşin anne ve babasından birinin yaşamsal tehlike olması halinde hasta ziyaretine gidebilecek. Bu düzenlemeden İmralı'da yatan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın yararlanması da sözkonusu olabilecek. Öcalan'ın erkek veya kız kardeşinin ölüm döşeğinde olması halinde bu yakınlarını ziyaret etmek için İmralı'dan çıkıp çıkamayacağı tartışma konusu olacak.

BAYKAL RİCA ETMİŞTİ

Mehmet Haberal'ın annesini ziyaret etmesine yönelik ricayı CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ı ziyaretinde gündeme getirmişti. Erdoğan'da Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den bu konuda çalışma yapılmasını istemişti. Yasal olarak izin verilmesine imkan olmaması nedeniyle yasa değişikliği yapılmasına karar verildi.

SUİSTİMAL EDİLEBİLİR

Emekli Hakim Albay Faik Tarımcıoğlu: "Kanunun kendisi kaos oluşturmaz ama uygulama da yaşanacaklar kaos oluşturabilir. Uygulamada bu yasayı suiistimal etmek isteyecek birileri çıkar. Gider geri dönmez, yakalanması için bir sürü tedbirler alınır. Beşer ihtiyaçlar da önemlidir. Değişen ihtiyaçların ardından bu gibi kanunlar ihtiyaç haline gelebiliyor."

DÜZENLEME KAOS GETİRİR

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cahit Özkan: "Kötüye kullanmaya oldukça müsait bir yasal düzenlemedir. Delilleri karartma ve kaçma şüphesi olan bir tutukluyu hasta ziyareti için dışarı çıkarsa neler olmaz. Bu Öcalan için de geçerlidir başka tutuklular için de geçerlidir. Siz terör örgütünün başıydınız size bu hak yok diyemezsiniz. Kanun karşısında herkes eşittir. Kaos oluşturacak bir düzenlemedir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.