Abercrombie başörtüsü yasağından suçlu

Abercrombie başörtüsü yasağından suçlu

Bir kadını başörtülü olduğu gerekçesiyle işe almayan Abercrombie ABD mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

Ünlü giyim markası Abercrombie & Fitch başörtüsü takan bir kadını işe almayarak dinsel ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle suçlu bulundu.

ABD'nin Oklahoma eyaletinde Abercrombie Kids mağazasında çalışmak için iş görüşmesi yapan 19 yaşındaki Samantha Elauf isimli Müslüman kadın başörtüsü taktığı için işe alınmadığı gerekçesiyle, "Eşit İş Fırsatı Komisyonu'na" başvurmuştu. Komisyon şirketin 1964 yılında kabul edilen Sivil Haklar Sözleşmesi'ndeki dinsel ayrımclığı yasaklayan maddeye aykırı davrandığını belirtti.


Daha önce benzer bir işte çalıştığı için deneyim sahibi olan Elauf Haziran 2008'de Tulsa'daki Abercrombie Kids mağazasında çalışmak için iş görüşmesi yapmıştı. Başörtülü olduğu için işe alınmadı. Komisyona başvuran Elauf yaşadığı duygusal çöküntü ve üzüntü yüzünden zararının karşılanmasını istedi.

Abercrombie ise yaptığı 'savunmada' "İmaj politikaları kapsamında çalışanların marka ile uyumlu giyinmesi gerektiği ve şapka ya da diğer örtüler ile siyah renkli kıyafetlerin giyilmesinin yasak olduğunu" söyledi.

ABERCROMBİE AYRIMCILIKTAN SİCİLLİ

Abercrombie satışlardaki düşüş ile zor günler yaşıyor. Ağustos ayında satışların yüzde 29 oranında azaldığı açıklandı. 2004 yılında şirket, azınlıkları işe almaktan kaçındığı için Eşit İş Fırsatı Komisyonu tarafından 50 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. Şirket protez kolunu saklamak için hırka giyen çalışanı da mal deposunda çalışmaya zorlamış ve 15 bin dolar ceza ödemişti.

Etiketler :