Acil serviste icra takibi!

Acil serviste icra takibi!

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde acil olarak tedavi gören 650 hasta hakkında icra takibi başlatıldı.

Hastaneler acil servisleri ücretsiz olarak hizmete soksa da, adli vaka, trafik kazalari ya da iş kazaları gibi vakaların tedavisinin ardından gerekli tutanakların hastaneye ulaştırılması gerekiyor.

Bu ayrıntıyı kaçıran vatandaşlar ise icrayla karşı karşıla kalıyor.

Acil vakaların tedavi giderlerinin tamamı devlet tarafından ödeniyor. Ancak trafik kazası, adli vaka veya iş kazası gibi vakaaların tutanaklarının hastaneye ulaştırılması şart.

Tutanakları hastanelere ulaştırmayanlar ise yasal yaptırımlarla karşılaşabiliyor. Uludağ Universitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi olan ancak, istenilen tutanakları getirmeyen 650 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Uludağ Universitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof.Dr. Tahsin Yakut, "Devletimiz acil vaka, adli vaka, trafik kazalari, ya da iş kazaları gibi vakaların ücretlerini kişilerin sosyal güvenceleri olsun ya da olmasin ödemektedir. Doğal olarak bu sağlık giderlerini ödeyebilmek için bu olaylarla ilgili tutanak yada resmi belgeler gerekmektedir. Örneğin trafik kazası tutanağı, iş kazası tutanağı ya da adli vaka tutanağı gibi. Üniversite hastanemizde ise acil servise müracat eden hastalarımiza tedavileri bitene kadar hiç bir belge yada evrak sorulmamakta ve istenmemektedir. Başlarına gelen olayla ilgili hastalara senet imzalatmak degil, bu gerekli belgeleri getireceklerine dair teminat formu doldurtulmaktadir ki; bu bütün ülkedeki sağlık kuruluşlarında rutin olan bir uygulamadır. Bu ise hastalarimizin bütün tedavi işlemleri bittikten haftalar hatta aylar sonunda istenmektedir. Böylece hem tedavi giderleri ödenmekte, hemde ilgili adli olay devletin ilgili kurumlarına bildirilmektedir" dedi.

Hastanın istenilen olay tutanaklarının istenilen sürede hastaneye teslim etmediğinde hastanenin büyük sorumluluk altında bırakılıdığına dikkat çeken Yakut, "Hem ilgili adli olay gizli kalmakta hem de hayali hasta konumuna düşmektedirler. Bu yüzden yasal süresi geçmesine rağmen daha sonra da getirmeyen vatandaşlarımıza ise uyarıda bulunulmaktadır. Bu da rutin bir uygulamadır. Ve vatandaşlarımızın da bu kadar zahmete katlanması gerekmektedir. Zira şunu idda ediyorum ki Türkiyemiz dünyada sağlık hizmetinin en kaliteli, en çabuk ve en ucuza alındığı ülkelerin başında gelmektedir" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Şubat ayında Resmi Gazete'de yayımlanan ve kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen '6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' olarak bilinen yasada trafik kazalarından ücret alınmayacağı açıkça yazılıyor. Kanunun 98'inci mamdesinde "Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır" ifadesi yer alıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.