'Adalarda camim yok'

'Adalarda camim yok'

Bardağın dolu tarafı en çok cami Fatih'te, bardağın boş tarafı en az cami Adalar'da.

Türkiye'nin en kabalalık şehri İstanbul'da en fazla cami Fatih, en az cami ise adalarda bulunuyor.

İstanbul Müftülüğünün verilerine göre, İstanbul genelinde toplam cami sayısı 3 bin 362. Kent genelindeki cami sayısına bakıldığında birinci sırada 340 camiyle Fatih, ikinci sırada 186 camiyle Üsküdar, üçüncü sırada 143 camiyle Ümraniye, dördüncü sırada 136 camiyle Beykoz ve beşinci sırada 133 camiyle Pendik bulunuyor.

Adalar ise 9 camiyle kentte en az caminin yer aldığı ilçe.

Türkiye İstatistik Kurumunun 2016 rakamlarına göre İstanbul, ülke nüfusunun yüzde 18,5'ini barındırıyor. 14 milyon 804 bin 116 kişinin yaşadığı metropolde her 4 bin 403 kişiye bir cami düşüyor.

İlçelerde ise 417 bin 285 nüfuslu tarihi yarımada da yer alan Fatih'te bin 227 kişiye bir cami düşerken, 535 bin 537 kişinin yaşadığı Üsküdar'da 2 bin 879 kişiye bir cami düşüyor.

İstanbul'un en kalabalık ilçesi olan ve 795 bin 10 kişinin yaşadığı Esenyurt'ta ise 77 cami bulunuyor. Bu ilçede 10 bin 324 kişiye bir cami düşüyor. 14 bin 478 kişiyle en az kişinin yaşadığı Adalar'da ise bin 608 kişiye bir cami denk geliyor. 103 caminin bulunduğu Şile'nin nüfusu ise 34 bin 241. İlçede 332 kişiye bir cami düşüyor. Şile kişi başına düşen cami sayısında en üst sırada yer alıyor.

- Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde 2 ibadethane

İstanbul'un tarihi mekanlarından 238 bin 762 kişini yaşadığı Beyoğlu'nda ise 99 cami bulunuyor. Beyoğlu'nda 2 bin 411 kişiye bir cami düşüyor.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde ise sadece Taksim Mescidi ve Hüseyinağa Camisi mevcut. Vatandaşlar özellikle cuma namazlarını kılacakları zaman ibadethaneler yetersiz kalıyor. Vatandaşlardan bazıları namazlarını dışarıda kılıyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan vatandaşlardan Yusuf Çatkın, her hafta cuma namazını dışarıda kıldıklarını söyledi.

Taksim'de camiye ihtiyaç olduğunu belirten Çatkın, ''Özellikle kış günleri insanlar dışarıda namaz kılıyor. Cemaatin çoğu dışarıda kalıyor. Burada çok büyük ihtiyaç var. Cumhurbaşkanın Taksim'e cami yapılmasıyla ilgili çağrısını da destekliyoruz. İnşallah duamız buraya caminin yapılmasıdır.'' dedi.

Bülent Uygur da bölgedeki ibadethanelerin ihtiyacı karşılamadığını dile getirerek, ''Kışın kar, yağmur yağdığı zaman dışarıda kılıyoruz. İçerisi yetmiyor. Bundan dolayı mecbur dışarıda kalıyoruz, ıslanıyoruz. Buraya vatandaş olarak cami yapılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın isteği çok güzel. Biz de istiyoruz. Bölgede bulunan iki cami insanların ihtiyacını karşılamıyor.'' ifadelerini kullandı.

Nedim Aksoy da bölgeye dünyanın en büyük camisinin yapılmasını istediklerini belirterek, ''Burada 2 tane mescit var. Müslüman ülke burası. Buraya 40-50 kişi sığmıyor. Talimhaneden Taksim Mescidine geliyorum.'' dedi.

Alparslan Yıldırım ise Ankara'dan İstanbul'a geldiğini ve çevrede namaz kılacak cami bulmakta zorlandığını söyledi. Cumayı kılmak için bayağı yürüdüğü en son Taksim Mescidine geldiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Sokakta kıldık. İstanbul'un en kalabalık yerinde bir cami olmaması çok garip. Cumhurbaşkanı bu ülkenin ihtiyaçlarını en iyi bilen kişidir. Buraya cami yapımında çok geç kalındığını düşünüyorum. Çok acil ihtiyacın olduğunu ve küçük bir cami de yetmez buraya. Büyük bir cami yapılmasının milletin arzusu olduğunu düşünüyorum.''

Ender Gülcü de Taksim çevresinde her hafta dışarıda namaz kıldıklarını vurgulayarak, ''Burası İstanbul'un en kalabalık yerlerinden birisidir. Yüzde 98'i Müslüman olan ülkede küçücük bir mescit. Buraya gelen turistler içinde görkemli gösterişli bir cami istiyoruz. İnşallah tez zamanda Taksim'e yakışır bir cami yapılır. Devamlı buraya namaz kılmaya geliyorum ve sıkıntı yaşıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Yaşar Karagöz de çoğu zaman namazı dışarıda kıldıklarını dile getirerek, ''Bunun için İstanbul'a, Taksim'e yakışan büyük bir cami istiyoruz. Cumhurbaşkanının cami talebini destekliyoruz.'' dedi.

Ahmet İlboğa ise Taksim'e cami yapılmasının şart olduğunu belirtti.

İstanbul Müftülüğünün verilerine göre verilerine göre ilçelerde cami sayıları şöyle:

İlçeler

Cami Sayısı

Adalar

9

Arnavutköy

114

Ataşehir

69

Avcılar

56

Bağcılar

88

Bahçelievler

69

Bakırköy

33

Başakşehir

103

Bayrampaşa

58

Beykoz

136

Beylikdüzü

40

Beyoğlu

99

Büyükçekmece

59

Beşiktaş

41

Çatalca

60

Çekmeköy

44

Esenler

46

Esenyurt

77

Eyüp

121

Fatih

340

Gaziosmanpaşa

74

Güngören

47

Kadıköy

68

Kağıthane

79

Kartal

79

Küçükçekmece

97

Maltepe

84

Pendik

133

Sancaktepe

62

Sarıyer

108

Silivri

59

Sultanbeyli

112

Sultangazi

66

Şile

103

Şişli

52

Tuzla

66

Ümraniye

143

Üsküdar

186

Zeytinburnu

82

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.