Adalet Bakanı Ergin 'ben yokum' dedi

Adalet Bakanı Ergin 'ben yokum' dedi

Yüksek yargınınn anayasa değişikliğine karşı çıkmasının ardında 'Bu işi güzel güzel yapıyoruz, başkalarını niye katalım' diye algının sebep olduğunu belirtti.

 Adalete Bakanı Sadullah Ergin, CHP'nin,  Anayasa değişiklik teklifine ilişkin önerisini hatırlatarak, ''Belki son yürürlük maddesinde, 'falanca maddeler birlikte oylanır, kalan maddeler ayrı oylanır' gibi bir düzenleme yapılabilirse ve paketin tamamı 367'nin üzerinde oy almak koşuluyla Cumhurbaşkanımızın böyle bir ayırma imkanı söz konusu olabilir. Teknik olarak bu mümkün'' dedi.

 Ergin, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programındaKanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikter Bila ve ZamanGazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

''Anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili muhalefetle, özellikle de CHP ile uzlaşma çabanız olacak mı?'' sorusu üzerine Ergin, bu çabanın başından beri yürütüldüğünü, ancak uzlaşmanın tek taraflı iradeyle olmayacağını, karşılıklı iradelerin buluşmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliği teklifini önce basınla, sonra siyasi partilerle ve sivil toplum örgütleriyle paylaştıklarını ve katkılarını beklediklerini ilettiklerini anlatan Ergin, bu süreçte MHP ve CHP'den ''gelip çaylarını içerler ve giderler'' şeklinde bir yaklaşım gördüklerini belirtti. Ergin, bu süreçte gelen önerilerden belli ölçülerde yararlandıklarını söyledi.

Anayasa değişikliğiyle ilgili daha önce yaptıkları çalışmalara, muhalefetin hiç bir süreçte, hiç bir şart altında yanaşmadığını ifade eden Ergin, ''O açıdan böyle sınırlı bir paketi getirmek durumunda kaldık'' dedi.

YÜKSEK YARGI İLE UZLAŞMA

 ''Muhalefetle uzlaşma yok, ama en azından yüksek yargıyla uzlaşma sağlanması gerekmez miydi?'' sorusuna karşılık, Ergin, Danıştay ve Yargıtay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) seçilmiş 5 üyesinin şu anki durumdan memnun olduklarını söyledi. Ergin, şöyle devam etti:

''Çünkü bu düzenleme, mevcut Anayasa yargının tek hakimi olarak Yargıtay, Danıştay ve Kurul'un 5 üyesini tayin etmiş. 'Bu işi güzel güzel yapıyoruz, başkalarını niye katalım' diye bir algı var. Bugün yargı dediğimiz şey, 250 Yargıtay, 90 Danıştay olmak üzere 340 hakimden müteşekkil değil. 12 bine yakın, 11 bin 500 civarında hakim ve savcımız var. Şunu çok net ifade edebilirim, yargıdaki tüm aktörleri katalım. Bu paketin yargıyla ilgili bölümlerine 'evet' mi, 'hayır' mı diyorlar? 'Hayır' diyorlarsa ben bu işte yokum. Çünkü, dünyanın hiç bir yerinde olmayan bir modelle Türk yargısı idare edilmeye çalışılıyor.''

CHP'NİN ÖNERSİ

''CHP ile uzlaşma konusundakurumsal bir çalışma söz konusu mu? Paketin ayrılması konusunda bir temas söz konusu mu? Teknik olarak ikinci tur oylamalara geçildiğinde 2 ya da 3 maddenin paketten ayrılması mümkün mü?'' sorusuna ''Elbette informel görüşmeler var ama kurumsal anlamda, belli bir statüye tabi görüşmeler söz konusu değil'' dedi.

Bakan Ergin, CHP'nin, ''paketin ayrı ayrı oylanabilecek şekle getirilmesi, bunların bir kısmının referanduma sunulmaksızın kabul edilerek yürürlüğe konulması, uzlaşılamayan konuların referanduma sunulması'' gibi bir öneri getirdiğini anlattı. Paketin son yürürlük maddesinin, ''paketin referanduma sunulması halinde birlikte oylanacağını öngördüğünü'' anımsatan Ergin, şunları kaydetti:

''Belki son yürürlük maddesinde, 'falanca maddeler birlikte oylanır, kalan maddeler ayrı oylanır' gibi bir düzenleme yapılabilirse ve paketin tamamı 367'nin üzerinde oy almak koşuluyla Cumhurbaşkanımızın böyle bir ayırma imkanı söz konusu olabilir. Teknik olarak bu mümkün. Ama teknik olarak mümkün olan siyaseten her zaman mümkün olmayabiliyor. Umarım bu konuda pozitif gelişmeler olur. (Uzlaşılan maddeleri yürürlüğe koyacağız. Uzlaşılmayan maddeleri referanduma götüreceğiz ama referanduma götürdüğümüz maddeleri bir de Anayasa Mahkemesine götüreceğiz) gibi bir yaklaşım var ki. Burada garip bir durum söz konusu. Çünkü Parlamento da halk adına, halktan aldığı yetkiyi kullanmaya çalışıyor, Anayasa Mahkemesi de.''

''CİDDİ GELİŞMELER OLABİLİR''

''CHP, 'Anayasa Mahkemesine götürmeyeceğiz' derse, siz de bu maddeleri ayırır mısınız?'' sorusu üzerine Ergin, ''O noktada ciddi gelişmeler olabilir. Elbette o tür bir tavra girilebilirse önemli gelişmeler olması beklenmeli, o yola girmek mümkün olabilirse. O takdirde uzlaşmak için daha çok sebep ortaya çıkar'' diye konuştu.

''Görüşmeler sırasında fire korkusu yaşıyor musunuz?'' sorusuna Ergin, ''Trafiğe çıkınca kaza ihtimali her zaman vardır. Milletvekili kendi iradesiyle oy kullanıyor. Bir arkadaşımız öyle uygun görmüşse ona saygı duymak lazım. AK Parti grubunun 330'un altına düşecek bir yaklaşım sergilemeyeceği kanaatindeyim'' yanıtını verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, ''Bir çocuk affını düşünmek kanaatimce çok isabetli olur. Bunu, hükümetin ele alıp tartışmasında yarar vardır'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Ergin, Bahçeli'nin bu sözlerini, ''iyi niyetle söylenmiş bir söz olarak kabul ettiğini'' belirtti.

''Ancak bu tür teklifler öne sürülürken, neler getirip neler götüreceğinin çok iyi hesap edilmesi lazım''  diyen Ergin, çocukların suça itilmeyeceği ortamların oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ergin, ''Sayın Bahçeli'nin önerisini, af boyutuyla değil ama çocuk tutukluların ve hükümlülerin bu işten bir an önce rehabilite edilerek, topluma kazandırılması için ilave tedbirler alınması yönünde bir teklif olarak algılayıp, buna dönük bir çalışma içerisinde olduğumuzu ifade edeyim'' diye konuştu.

Bakan Ergin, ''Bahçeli'nin önerisi Hrant Dink, Rahip Santaro, Münevver Karabulut cinayetleriyle ilgili davaları etkiler mi?'' sorusu üzerine, ''18 yaş altına çocuk diyoruz biz. Çocuk dediğiniz zaman bir düzenleme yapılacaksa bunları da bir şekilde etkileyecektir. Ama Sayın Bahçeli'nin bunları kastetmediğini düşünüyorum'' dedi.

Sadullah Ergin, programın sonunda sorular üzerine, tedavi gördüğü ABD'de vefat eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'a Allah'tan rahmet diledi.

Özok ile yakın bir süre önce telefonla konuştuğunu, sağlık durumunu, Türkiye'ye ne zaman döneceğini sorduğunu anlatan Ergin, ''Tedaviye cevap verdiğini ve kısa zamanda Türkiye'ye dönme niyeti olduğunu ifade etti, hepimiz sevindik ama bugün haber düştü. Hepimizin başı sağ olsun'' dedi.

AA - Haber 7

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :