Adana yeniden "Durak" dedi

Adana yeniden "Durak" dedi

Adana'da bitmek bilmeyen rekabet sonuçlandı. Son sandığa kadar AKP ile MHP'nin başa baş gittiği rekabette gülen taraf mevcut belediye başkanı Aytaç Durak oldu.

Böylece bir önceki seçimlerde AKP'den aday olan ve kazanan Aytaç Durak, AKP'nin kendisinden bahsetmesinin intikamını almış oldu.

NELER YAŞANDI?

Adana'da belediye başkanlığı seçimi düğümlendi

ADANA'da dün yapılan yerel seçimde Büyükşehir Belediye Başkanlığı oy tasnifi, birbirine çok yakın giden AKP ve MHP arasında düğümlendi. Seçime hile karıştırıldığını ileri süren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve MHP adayı Aytaç Durak, "Elimizde suçüstü görüntüler var" dedi ve Seçim Kurulu'nun görev yaptığı okuldaki arşiv odasında bir sandık kurulu başkanının elinde boş tutanağı doldururken çekilen görüntüleri basına dağıttı.

Bu seçimde kıran kırana yarışa sahne olan ve katılımın yüzde 80'ler oranında gerçekleştiği 1 milyon 13 bin seçmenli Adana'da, oy tasnifi sırasında MHP adayı Aytaç Durak seçimi uzun süre önde götürdü. Ancak açılan sandıklar arttıkça oy oranı geriledi, sandıkların yüzde 97'si açıldığında ise MHP ve AKP adayları arasındaki oy oranı eşitlenip, bindelik bir fark oluştu. Bu seçimde en geniş izleme örgütünü kurup medya ve partilere seçim sonuçlarını ileten ajans da saat 04.00'den itibaren sistemini dondurarak sandıklarında sorun olan seçim kurullarındaki sayımı beklemeye başladı. Bu saatte potadaki iki aday MHP'li Aytaç Durak ile AKP'li Mehmet Ali Bilici arasında 0.3'lük bir oranda 2 bin dolayda oy farkı çıktı. Sabaha kadar alınan farklı sonuçlarda bu fark 2 partinin adayı arasında gitti geldi.

İKİ İLÇENİN TUTANAKLARINDA SORUN YAŞANDI

Adana seçiminde sonuç alınamaması, metropol Yüreğir ve Sarıçam ilçelerinden gelen bazı sandıkların tutanaklarından kaynaklandı. Tutanaklardaki sağlamaların tutmaması üzerine hakimler sandık kurulu başkanları ile bizzat görüşerek inceleme yaparken, bazı sandık tutanaklarının da da seçim mahalli yerine seçim kurulu binasında düzenlendiği iddia edildi.

AKP ve MHP'nin birçok milletvekili seçim kurulunun görev yaptığı Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulu'nda toplanıp gelişmeleri izlemeye başladı.

MHP'DEN ERKEN KUTLAMA

Bu arada sayım işleminden kısa süre sonra rakipleriyle arasında oy farkı oluşan MHP adayı Aytaç Durak'ın taraftarları kazandıklerını ilan edip, davul zurna eşliğinde kutlama yapıldı. Saatler ilerledikçe bu kez CHP adayı Ümit Özgümüş, açılan oylarla ilk sıraya yerleşince bu kez CHP'de bir sevinç havası hakim oldu. Ancak, CHP'lilerin de bu sevinci uzun sürmedi.

Adana'da ilerleyen saatlerde seçim kilitlendi. İlçelerden gelen oyların açılımıyla bu kez AKP adayı Mehmet Ali Bilici geriden gelip diğer partileri yakalayarak bir ara öne geçti. Oy sayımının bitmesine yaklaşıldığı bu sırada de AKP'liler kutlama kutlama yaptı. Ancak, bu sevinç de uzun sürmedi ve oy sayımı düğümlendi.

NEDEN GECİKTİ?

İlerleyen saatlerde, Adana seçiminin sonucunun alınamamasının nedenleri ortaya çıkmaya başladı. Yüreğir 1'inci ve 2'inci Seçim Kurullarına bağlı sandık başkanlarının tuttuğu tutanak ile bilgisayara girilen sonuçlar karşılaştırılırken, 1'inci Seçim Kurulu'nda iki sandığın tutanaklarının imzasız olduğu belirlenerek sandık görevlileri bulunmaya çalışıldı. Seyhan 4'üncü Seçim Kurulu'nda ise kaybolduğu öne sürülen 3 sandığa ait il genel meclisi ve Seyhan seçim sonuçlarının yazıldığı tutanakların olmadığı görülünce, bulunması için çalışma başlatıldı.

DURAK: SUÇÜSTÜ GÖRÜNTÜLERİMİZ VAR

Büyükşehir Belediye Başkanı ve MHP Adayı Aytaç Durak, hile yapılacağını sezdiğini, şüphesinde haklı çıktığını, bu konudaki bir görüntü kaydını ilgili makamlara intikal ettireceklerini söyledi. Dün ilk açıklamalarında seçimi 40 bin ile 70 bin arası farkla kazandığını iddia eden Durak, bugün DHA'ya yaptığı açıklamada 2 bin 175 oy farkı ile seçimi kazandığını söyledi. Durak, ellerindeki görüntü kaydı ile ilgili bilgi verirken şu iddialarda bulundu:

"Gözü dönmüş siyasi rakiplerimizin hile yapacağını sezmiştik. Tecrübelerim bunu gösteriyordu. O nedenle dün daha öğlen saatlerinde yetkililerin dikkatini çekmek üzere bu şüphemi açıkladım. Seçimi hile ile leyhlerine çevirmeye gayret ediyorlar dedim. Nitekim sabah 05.30'da seçim kurulunun bulunduğu Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulu binasındaki arşiv odasında bir sandık başkanının elinde boş tutanağı doldurduğu milletvekilimiz ve parti görevlilerimizce görülmüş. Kendisine müdahale edildi. Kendince mazeretler söylemiş. Bunun görüntü kayıtları elimizde. İlgili makamlara vererek kovuşturma isteyeceğiz. Bu bizim tesbit edebildiğimiz, suçlamalarımızı haklı çıkaran bir tek örnek. Kimbilir başka neler oldu? Bunlar olurken AKP'liler de CHP'liler de oradaydı."

MİLLETVEKİLLERİ AYRILMIYOR

Adana'da MHP'li Aytaç Durak ve AKP'li Mehmet Ali Bilici arasında geçen kritik seçim yarışı devam ederken, her iki partinin milletvekilleri tutanakların bilgisayarlara yüklenmesini yakın takip altına aldı. AKP'li Ömer Çelik, Necdet Ünüvar, Vahit Kirişçi ve Fatoş Gürkan ile MHP'li Kürşat Atılgan ve Yılmaz Tankut seçim kurullarının bulunduğu okullar arasında dönüşümlü olarak sonuçların bilgisayara girişini titizlikle takip ediyor.

Yüreğir seçim kurullarının bulunduğu okulun bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP adayı Mehmet Ali Bilici, gece boyunca bilgisayar ortamında sonuçların bir araya getirildiği bilgi işlem sisteminin iki kez ikişer saat durmasına tepki gösterdi. Bilici, "10 yıl önce sonuçlar elle birleştiriliyordu ve sağlıklı netice çıkıyordu. Hala bir şey çıkmadı, bir netlik yok" dedi. Bilici, karşılıklı olarak seçim sonuçlarına itirazlar olduğunu belirtirken, iki günlük seçim sürecinde değerlendirmelerin devam edeceğini kaydetti.

Görüntüde neler var

MHP Adayı Aytaç Durak'ın sözünü ettiği görüntülerde MHP, CHP ve AKP'lilerin bir odaya girip, çıktıkları görülüyor. Burada MHP'nin görevlisi olduğu sanılan, ceketinin yakasında da görevli olduğuna ilişkin kart bulunan bir kişi, bir kağıdı gösterip, "Bakın. Burada boş tutanak masa üzerinde, mühürsüz. Yerinde dolması lazım. İstediğin şekilde oy pusulası düzenlenir. Mühür de burada. Boş tutanaklar da mühür de burada. Çuval açık. Doldurulmuş bir tutanağın altında 2 imza var, diğer imzalar eksik" diyor. Bu görevli anlatımını sürdürdüğü sırada, bir başka kişi, çuvaldaki oy pusulalarını çıkartıp, gazetecilere gösterirken, sandık görevlisi olduğu sanılan bir kişi, "Ne yapıyorsun?" diye tepki gösteriyor, bu tepkisine, "Ben MHP'nin görevlisiyim. Sen işini yapıyorsan ben de işimi yapıyorum" diye tepki görünce geri adım atıyor. Bu sırada konuşmasını sürdüren diğer MHP'li görevli de "Bakın bu boş tutanak 05.15'de geliyor. Bir çuval boş oy pusulası. Liste imzalanmamış, tutanak boş. Saat 5'i 15 geçiyor. Seçimin sona erdiği anda yapılan bir hadise. AKP 147, MHP 15 oy verilmiş" diyor.

Bu gelişmelerden sonra DHA muhabirinin çektiği görüntülerde akış devam ediyor va AKP ve MHP'li milletvekilleri ve parti görevlileri seçim kurulu başkanı hakime durumu anlatıyor. Sandık görevlisi hakime, "Beni okulda darp ettiler, tutanağı dolduramadan okuldanayrılmak zorunda kaldım. Diğer üyeler de kaçıp canını kurtardı. Okul müdürüne bu konuda dilekçe verdim" dedi.

Bu görüşmelerin sonunda seçim kurulu başkanı torbayı bir kenara bıraktırarak, ayrıca değerlendirilip bir karar verileceğini söylüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :