Adli Tıp'ta korkunç hata!

Adli Tıp'ta korkunç hata!

Adli Tıp'ta yaşanan skandalların ardı arkası kesilmiyor. Kurum şimdi de özel harekatçı İbrahim Şahin için 'cezai ehliyetinin tam olmadığı' yönünde verdiği raporu geri çekti.

Adli Tıp'ta skandal üstüne skandal yaşanıyor. Son yıllarda yaptığı hatalar ve geciken raporlarla gündeme gelen Adli Tıp Kurumu, bu kez de Ergenekon davası sanığı eski özel harekatçı İbrahim Şahin'e verdiği 'cezai ehliyetinin tam olmadığı' yönündeki raporuyla büyük bir skandala imza attı. Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce Şahin'e 'cezaevinde kalmasına engel olmadığı' yönünde rapor veren kuruma 'iki rapor arasında çelişki var' diye yazı gönderip yeniden bir değerlendirme isteyince, inanılmaz hata ortaya çıktı. Kurum, yaptığı incelemede geçtiğimiz mart ayında Şahin için verdiği 'cezai sorumluluğu tam değil' raporunun yanlışlıkla Kadıköy Adliyesi'nde yargılanan başka sanığının dosyasındaki belgeler üzerinden verildiğini tespit etti. Adli Tıp, mahkemeye yanlışlığı bildirerek Şahin'in dosyasını geri istedi.

'SORUMLULUĞU YOKTUR'
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin isteği üzerine İbrahim Şahin 24 Şubat 2010 günü Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nda muayene edilmişti. Adli Tıp Kurumu hazırladığı raporda 'Elde edilen bilgi ve bulguların yorumlanması sonucunda, cezai sorumluluğunu müessir ve kişide şuur ve hareket serbestisini azaltacak mahiyet ve derecede olan organik kişilik bozukluğu denilen akli arıza saptandığı, mezkur suçları işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini azaltacak boyuttaki bu akli arızanın etkisi altında olduğu anlaşıldığı, bu duruma göre İbrahim Şahin'in 7 Ocak 2009 tarihinde sanığı bulunduğu suçuna karşı cezai sorumluluğu tam olmadığı oybirliği ile mütalaa olunur' denilmişti.

YENİDEN MUAYENE OLACAK
Hatayı fark eden Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu 16 Aralık 2010'da Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan başka bir sanığa ait dosyanın 'sehven' İbrahim Şahin'in müzekkeresi ile birleştirildiğini belirterek, raporun geri çekildiğini bildirdi. Kurum yazısında, 'Mahkeme dosyası olduğu bildirilen müzekkere kurumumuza ulaştığı, ancak genel kayıt biriminde Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi dosyasının sehven mahkemenizin müzekkeresi ile birleştirilerek Gözlem İhtisas Dairesi'ne verildiği tespit edilmiştir. Buna göre dava dosyasının kurumumuza hiç ulaşmadığı dikkate alındığında şahsın tüm tıbbi belgelerini inceleyen dosyanın Adli Tıp Gözlem İhtisas Dairesi'ne müşahede amacıyla gönderilmesini bilgilerinize arz ederiz' denildi.

İKİ RAPOR ÇELİŞKİLİ
Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu'nun verdiği 'cezai sorumluluğunun tam olmadığı' şeklinde raporu inceleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Adli Tıp'ın Kasım 2009'da verdiği Şahin'in 'sağlık durumunun cezaevinde kalmasına engel olmadığı' yönündeki raporuyla çelişki olduğunu ve bunun giderilmesini istedi. Mahkemenin İbrahim Şahin'in Gözlem İhtisas Dairesi'nde müşahede altına alınıp yeniden rapor hazırlanmasını istemesi üzerine yapılan incelemede skandal ortaya çıktı. Mahkemenin çelişkiye dikkat çekmesiyle dosyaları inceleyen Adli Tıp, İbrahim Şahin'e verilen raporun yanlışlıkla Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan başka bir sanığın dosyası üzerinden rapor verildiğini belirledi.


 

Etiketler :