Adli Tıp'tan dehşet itiraf

Adli Tıp'tan dehşet itiraf

Dün ortaya atılan Münevver Karabulut ile ilgili iddia bugün Adli Tıp uzmanları tarafından doğrulandı.

Adli Tıp otopsisi sonucunda cesetteki spermin başka bir ölüye ait olduğunu açıklandı.

Yani o spermler Münevver Karabulut'a Adli Tıpta aynı masada otopsisi yapılan başka bir ölüden bulaşmış.

İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Üyesi Profesör Şebnem Korur Fincancı yaptığı açıklamada "Münevver'in cesedindeki sperm başka cesede ait" dedi.

TEKNİSYENLERİN HİÇBİR EĞİTİMİ YOK

NTV'ye konuşan Fincancı şunları söyledi:

"Otopsi sırasında hekimlerimize yardım eden teknisyenlerimiz var. Bundan önceki yıllarda ne yazık ki özel bir eğitim alınmadan, sadece hizmetli, memur kadrosunda görev yapan insanların görevlendirilmeleri ile bu alanda yetişmeleriyle gerçekleştiriliyordu. Dolayısıyla bu durum otopsi süreçlerinde çok ciddi aksaklıklara yok açıyor.

AYNI ELDİVENLE CENAZENİN GİYSİLERİ ÇIKARILMIŞ

Burada da benzer bir olayın yaşandığını gördük. Tabii bunlar gerçekten üzücü olaylar. Çünkü ortaya yeni bir sanık atılıyor, böyle bir yanlışlığın ortaya çıkmasıyla bir sanığın araştırılması gündeme geliyor. Cenazelerin giysilerinin çıkartılması ve incelenmesi sırasında otopsi teknisyeni eldivenini değiştirmeden bir cenazenin giysilerini çıkarıp incelenmesi için verdikten sonra bir başka cenazeninkini yine aynı eldivenle çıkardığı için böyle bir bulaşma söz konusu oluyor.

EĞİTİM VEREN BİRİM YOK

Şu anda Türkiye'de otopsi eğitimi veren tek bir üniverside bir birim var Mersin'de. Bu birimlerin arttırılmasına eğitimli donanımlı otopsi teknisyenlerinin yetiştirilmesine ihtiyaç olduğu hep beraber görülmüş oldu. Burada bir başka kişiye ait spermotozoidin bulunmuş olması üzerine şu anda kurum başkanı olan meslektaşımız bunun bir bulaşma olup olamayacağının araştırılmasını öneriyor.

SPERM AYNI GÜN OTOPSİ YAPILAN BAŞKA BİR CENAZEYE AİT

Yapılan DNA incelemesinden spermin aynı gün otopsi yapılan bir başka cenazeye ait olduğu tespit ediliyor. Zaman zaman bu tür hatalar olabilir. Çok sık değil ama çok önemli bir hatadır. Bir başkasının töhmet altında bırakılması gerçekten çok üzücü. Dolayısıyla bu tür durumların sıfır hata ile çalışacak biçimde düzenlenmesine ihtiyaç var. Bunların yeniden doğrulanması ve doğruya ulaşılması için yapılan ek incelemelerden kaynaklanan bir durum. Sonuçta meslektaşlarımız doğruya ulaşmaya çalışıyor. Çünkü burada böyle bir aksaklık olduğu fark ediliyor ve yeniden incelemeler tekrarlanıyor. Dolayısıyla gecikme buradan kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra merkezde çok ciddi bir iş yükü var, bu zorlayıcı bir durum. Merkezileşme sıkıntı yaratıyor, bu işi birimlerde gerçekleştirmek gerekiyor."

ADLİ TIP TARTIŞILIYOR

Adli Tıp kurumu son zamanlarda Vakit Gazetesi yazası Hüseyin Üzmez'in taciz ettiği çocuğa "ruh sağlığı bozulmamıştır" raporu vererek dikkatleri üzerine çekmiş ve tartışılmaya başlanmıştı. Bu açıklama hem Adli Tıp'ta neler oluyor? Ya bu gibi karışıklıklar daha önce olduysa? gibi soruları da açığa çıkardı.

Etiketler :