Afgan sorunu silahla çözülmez

Afgan sorunu silahla çözülmez

Estonya Başbakanı Andrus Ansip, Afgan sorununun silah zoruyla çözülemeyeceği konusunda Özbekistan'la hem fikir olduklarını söyledi.

Özbekistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Estonya Başbakanı Andrus Ansip, Afgan sorununun silah zoruyla çözülemeyeceği konusunda Özbekistan'la hem fikir olduklarını söyledi.

Özbekistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Estonya Başbakanı Andrus Ansip, Afgan sorununun silah zoruyla çözülemeyeceği konusunda Özbekistan'la hem fikir olduklarını söyledi.

Estonya Başbakanı Ansip, Taşkent'te düzenlediği basın toplantısında, 'Afganistan sorununun silah zoruyla çözülemeyeceğini' belirtti. Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'la çok yararlı bir görüşme yaptığını da dile getiren Ansip, iki saat süren görüşmede iki ülke yararına olan çok yönlü konuları görüştüklerini kaydetti.

Estonya Başbakanı Ansip, Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) Afganistan sorunu çözümüyle ilgili bir sorusu üzerine ise 'bu sorunun çözümünü silaha dayandırmanın anlamsız olduğunu' söyledi. Ansip, "Ama sorunu çözmede diyaloğa ve görüşmelere başvurmaya ise evet. Bu sorun bu yolla halledilebilir. Estonya ve Özbekistan olarak hızlı kalkınan, gelişen ve huzurlu Afganistan görmek istiyoruz. Ayrıca orada olan sonunu yarın kapımızda da belirebilecek bir sorun gibi görüyoruz." ifadesini kullandı.

Başbakan Ansip, uzun bir süredir Estonya'dan başbakan düzeyinde bir ziyaretin yapılmamış olmasını ise büyük bir hata olarak değerlendirdi. Ansip, bu hatayı düzeltmenin de kendine nasip olduğu için mutlu olduğunu dile getirdi ve Estonya'dan Özbekistan'a gelen ilk başbakan olduğuna aktardı.

Ansip, bu ziyaretle iki ülke arasında yeni bir süreç başlatmak istediğini kaydetti.

Öte yandan Estonya Başbakanı Ansip toplantı salonuna gelişinde kamaralara fena yakalandı.

Ağzındaki şekeri çiğneyerek basın toplantısının yapılacağı salona giren Estonya Başbakanı, umduğunda fazla kamera ve gazeteci görünce protokol görevlisine ağzındaki şekeri gösterdi ve ardında özür dileyerek salonda çıkmak zorunda kaldı. Ağzındaki şekeri yedikten sonra salona yeniden giren Başbakan Ansip, hatanı düzelmek istemiş olacak ki, yerine oturmadan ayakta "Esselamu aleykum" diye selam verdi. Oturduktan sona da gülerek Özbekçe 'çok teşekkürler' anlamına gelen "katta rahmat" dedi. Bu arada bazı gazeteciler Estonya başbakanını bu jestinden dolayı alkışladı.

CİHAN

Etiketler :