Ağar komisyona konuştu

Ağar komisyona konuştu

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu ve 1980 Darbesi Alt Komisyonu üyesi AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Yenipazar Kapalı Cezaevi'ndeki Mehmet Ağar'a sorulan sorular hakkında bilgi verdi.

Cezaevinde yaklaşık 2 saat kaldıktan sonra ilk çıkan isim olan Özdağ, Ağar'dan özgeçmişini dinlediklerini söyledi. Mehmet Ağar'ın babasının 27 Mayıs 1960 askerî darbesi döneminde Adana Emniyet Müdürü olarak görev yaptığını ve bu dönemde tutuklandığını anlattığını ifade eden Özdağ, "Ardından yaşamış oldukları sıkıntıları, babasının işsizlik dönemini dinledik. Yedi sekiz vilayeti gezerek eğitimini tamamladığını söyledi. Kendisinden 1960 yılından itibaren 1971'e, 1980'e uzanan yolda bir serancam dinledik, tarihî seyir dinledik. Bu dönem içerisinde darbelerin kötü olduğunu söyledi ama burada siyasilerin üzerine düşen görevi layıkıyla yapmaları gerektiğini söyledi." dedi. Ağar'ın siyasi iktidarın, siyasetin güçlü olmasına vurgu yaptığını, "Siyaset güçlü olursa başkaları darbe yapmaya zemin bulamazlar ve darbelerine meşruiyet kazandıramazlar." ifadesini kullandığını aktaran Özdağ, Ağar'ın bu dönem içerisinde hem siyaset kurumu hem de emniyet kurumunun güçlü olması gerektiğine vurgu yaptığını anlattı. Özdağ, Mehmet Ağar'ın yıllarca MİT'e bağlı olarak çalışıp oradan bilgi aldığını, tüm bilgi teknolojilerinin MİT'te olduğunu, emniyette olmadığını, şimdiyse emniyetin ve istihbari birimlerin çok güçlü olduğunu komisyon üyelerine anlattığını ifade etti. Özdağ, 28 Şubat'la ilgili kendisinin Mehmet Ağar'a, Uğur Mumcu'nun ölümünden sonra, "Bir tuğla çekersem altından çok şey çıkar." ifadesini kullanıp kullanmadığını sorduğunu kaydetti. Ağar'ın, bu ifadeyi kullanmadığını, hatta birkaç defa bu konuyu tekzip etmesine rağmen hala suçlandığı söylediğini aktardı. Korkut Özal'ın, Turgut Özal'a yapılan suikastla ilgili Mehmet Ağar'ın bütün arka planları bildiği ve bildiklerini sakladığı açıklamasını hatırlatarak bunu sorduğunu anlatan Özdağ, Ağar'ın, "Ben Özal'a çok büyük saygı duyuyorum. Özal, Türk siyasi hayatının duayenlerinden birisidir. Geldiğim noktalara da Özal sayesinde geldim. Özal değerli bir siyasetçi, cumhurbaşkanı ve başbakandı. Ben bunları bilsem söylerdim, neden söylemeyeyim? Öyle bir şey olsa aydınlatmak için elimden geleni yapardım." sözleriyle karşılık verdiğini aktardı. Manisa Milletvekili Özdağ, Ağar'ın Kartal Demirağ'ın dış bağlantısının bulunduğunu tahmin etmediğini ve suikastı psikolojik sebeplerle yaptığı düşüncesinde olduğunu da komisyon üyelerine söylediğini aktardı.

Mehmet Ağar'a Susurluk ile ilgili soru sorulup sorulmadığına dair ise Özdağ, "Susurluk, ben çıktığımda yeni başlamıştı." cevabını verdi. Ağar, komisyona terör örgütü PKK'nın 1990'lı yıllarda çok güçlü olduğunu ancak şimdi bu güçte olmadığını da anlattı. O dönemde askerlerin bölgedeki dinî hassasiyeti ihmal ettiği, cenaze namazlarını dahi kılmadıkları yönünde komisyon üyelerine bilgi veren Ağar, milletin değerleriyle barışılması için gayret gösterdiğini, zaman zaman dinî değerlere gösterilen saygı sebebiyle askerlere yöre halkının çok daha büyük saygı gösterdiğini dile getirdi. Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyesi Özdağ, Ağar'ın bölgede dinî yapının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yaptığını ve o bölgede halkı biraraya getiren unsurun İslamiyet olduğu vurgusu yaptığını da aktardı.

Refah-Yol Hükümeti Başbakanı Necmettin Erbakan'ın Libya gezisinden sonra istifa etmesinin sorulup sorulmadığına Özdağ, "Arkadaşlar soracak." cevabını verdi. Özdağ, Mehmet Ağar'ın kendilerine bütün hayatını terörle mücadeleye ve milletin güvenliğine adadığını söylediğini dile getirdi. Ağar'ın cevaplarından tatmin olup olmadığı sorusuna Özdağ, "Mehmet Ağar, yaşadıklarını söyledi. Ben sadece sorularımı sordum. Sorular faslı şimdi başladı. Arkadaşlarımız daha çok, 28 Şubat 1997 tarihine ve 27 Nisan e-muhtırasına kadar olan süreçle ilgili sorular tevdi edecek kendisine." dedi.

Cezaevinde yedi yıl yatmış biri olarak Ağar'ı çok moralli gördüğünü ve üzerinde herhangi bir psikolojik emare görmediğini belirten Özdağ, "Cezaevi psikolojisi üzerinde yoktu. Hala Türkiye ile ilgili kafa yorduğunu, Türkiye'yi düşündüğünü, AK Parti Güneydoğu Anadolu'da çok güçlü olduğu için Türkiye'nin bölünmediğini söyledi." şeklinde konuştu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.