Ağca sadece piyon mu?

Ağca sadece piyon mu?

Mehmet Ali Ağca'nın 1,5 yıl avukatlığını yapan Can Özbay, eski müvekkilinin, kendisine tetiği çektiren güçleri bilmediğini savundu.

Ağca'nın uzun süre avukatlık masraflarını cebinden karşıladığını anlatan Özbay, "Yaptığı açıklamalar incir çekirdeğini doldurmuyor. Kendini Mesih ilan edince ilişkimi kestim." dedi.

Abdi İpekçi cinayeti ve Papa suikastı hükümlüsü Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi, Türkiye ve dünyada büyük yankı uyandırdı. Şimdi gözler Ağca'nın aradan geçen 30 yıl sonra yapacağı açıklamalara çevrildi. Ağca'ya konuşması için yüz binlerce dolar teklif edildiği iddia ediliyor. Ağca'nın 1,5 yıl avukatlığını yapan Can Özbay ise uyarıyor: "Yaptığı açıklamalar incir çekirdeğini bile doldurmuyor. Bence oyun oynuyor." Ağca'nın uzun bir süre avukatlık masraflarını cebinden karşıladığını anlatan Özbay, "Kendini Mesih ilan edince ben de ilişkimi kestim." şeklinde konuşuyor. Eski müvekkilini 'piyon' olarak değerlendiren Özbay, Ağca'nın kendisine tetiği çektiren güçleri ve arkasındaki derin yapılanmaları bilmediğini savunuyor.

Sincan F Tipi Cezaevi'nden önceki gün tahliye olan Mehmet Ali Ağca, beş yıldızlı bir otelde dinlenmeye çekildi. Dün öğlenden sonra da bir televizyon programına katılmak için karayoluyla İstanbul'a gitti. Kendisini en son 'mesih' ilan eden Ağca, tahliyesinin ardından, İncil'in hata ile dolu olduğunu, mükemmel İncil'i kendisinin yazacağını iddia etti. Ağca'nın 1,5 yıl avukatlığını yapan Can Özbay, cezaevi çıkışındaki karşılama töreninin kendisini rahatsız ettiğini söylüyor. Ağca'ya 'doğruyu anlat' çağrısında bulunan Özbay, şimdiye kadar yaptığı açıklamaların incir çekirdeğini bile doldurmadığı kanaatinde. Eski müvekkilini 'aşırı sola karşı silahlı eylemlere girişmiş bir adam' olarak tanımlayan Özbay, Ağca'nın açıklamalarını ve tavırlarını 'oyun' olarak değerlendiriyor. Eski müvekkilinin birden çok istihbarat kuruluşu tarafından kullanıldığına dikkat çeken Özbay, Ağca'nın can güvenliğinin de tehlikede olabileceğine işaret ediyor. Hem İpekçi cinayeti hem Papa suikastında Ağca'yı piyon olarak gören Özbay, "Olayların arkasındaki derin güçleri bildiğine inanmıyorum." diyor.

Güçlü bir saptırma yeteneğine sahip

Papa 2. Jean Paul'ü hedef alan suikast girişimiyle ilgili dosyaya bakan ön soruşturma yargıçlarından Rosario Priore, Mehmet Ali Ağca'nın güçlü bir saptırma yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Priore, Ağca'nın tahliyesi sonrasındaki beyanatlarını; "Beşinci İncil'i sunmak için Roma'ya geri dönmek, açıklamalarını paraya dönüştürmek için de en yüksek teklifi sunacak olana 2 milyon dolara satmak istiyor. Ağca, güçlü bir saptırma yeteneğine sahip. Neredeyse içgüdüsel olan bu yeteneğini, parlak bir çılgınlık rehberliğinde kullanıyor." sözleriyle değerlendirdi. Yargıç Priore, La Stampa gazetesindeki demecinde, Papa suikastının ardında Doğu Bloku'nun olduğu yönündeki teze inanmadığını ve olayda etnik milliyetçi grupların rolü olduğuna inandığını aktardı. Priore, "Papa'ya saldırının, bu grubun Avrupa temsilcisi Abdullah Çatlı'nın emriyle planlandığını" ileri sürdü.

Etiketler :