AGİT'te Türkiye-Avusturya krizi

AGİT'te Türkiye-Avusturya krizi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT-OSCE) genel sekreterliği seçiminde Türkiye ile Avusturya arasında veto krizi yaşanıyor.

Ankara, Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen Avusturya'nın adayı Ursula Plassnik'in adaylığını veto etti. Zaman'a konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin Avrupalı kimliğini sorgulayan bir isme onay vermemiz söz konusu değil." dedi. Türkiye'nin adayı Büyükelçi Ersin Erçin'i ise Kıbrıs Rum Kesimi ve Ermenistan veto etti. AGİT Genel Sekreterliği seçimlerinde Eski Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik en şanslı aday olarak görülüyordu. Ancak Ankara Türkiye'de iyi bir namı olmayan bu ismi hiç tereddüt etmeden veto etti. Plassnik Türkiye'ye AB üyeliği yerine imtiyazlı ortaklık öneren bir isimdi. Son olarak şubat ayında "Kalabalık Müslüman nüfusu sebebiyle Türkiye'nin AB üyeliğine tedirginlik ve endişeyle bakılmasının anlaşılır olduğunu" söylemişti. Bakan olduğu dönemde Türkiye'ye kök söktüren bu isme Ankara hemen karşı çıktı. Avusturya'dan gelen yoğun diplomatik taleplere rağmen Türkiye geri adım atmadı. Viyana yönetimi bu vetonun Avusturya'ya karşı olduğu yönünde bir algılamaya sebep olacağı ikazında bulundu. Ancak Türk yetkililer vetonun Avusturya'ya değil Plassnik'in şahsına karşı olduğunu vurguladı, bu ülkeden başka bir isme sıcak bakabilecekleri mesajı verdi.

Memleketi Konya'nın Taşkent ilçesinde bulunan Bakan Davutoğlu krizin perde arkasını Zaman'a anlattı. Davutoğlu, "Türkiye'nin Avrupa kimliğini tartışmaya açan bir isme onay vermeyiz." diyerek kesin ifadeler kullandı. Türk Bakan AGİT Genel Sekreteri'nin tüm ülkeleri kucaklayacak bir isim olması gerektiğini vurguladı. Krizin aşılması için Davutoğlu ile Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger arasında birkaç defa telefon görüşmesi gerçekleşti, ancak netice değişmedi. Viyana'nın "Vetonuz Avusturya'ya karşı algılanır" ikazı da sonuç vermedi. Veto sonrası açıklama yapan Bakan Spindelegger, "Türkiye'nin Avusturyanın adayını veto edeceğini ifade etmesi taraflıdır ve hiçbir şekilde haklı değildir. Bu gerçekleşirse ikili ilişkilere gölge düşecektir.'' ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

TÜRK ADAYA RUM VE ERMENİ VETOSU

Avusturya ile yaşanan krizden bağımsız olarak Türk aday da Kıbrıs Rum Kesimi ve Ermenistan'ın vetosuna maruz kaldı. Türkiye'nin Brezilya Büyükelçisi Ersin Erçin en güçlü adaylardan birisiydi. İtalya ve Portekiz'in adaylarının önü açılmış oldu. Karar AGİT üyesi 56 üye ülke arasında oybirliğiyle alınıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.