Ağız ve diş sağlığının önemi

Ağız ve diş sağlığının önemi

Yrd. Doç. Dr. Murat Kurt, önleyici tedavinin ağız ve diş sağlığındaki önemine işaret ederek, Türkiye'de genellikle insanların dişi ağrıdıklarında diş hekimine başvurduklarını bunun da tedavi maliyetlerini artırdığını söyledi.

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Kurt, önleyici tedavinin ağız ve diş sağlığındaki önemine işaret ederek, Türkiye'de genellikle insanların dişi ağrıdıklarında diş hekimine başvurduklarını bunun da tedavi maliyetlerini artırdığını söyledi.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık hizmetlerinde önleyici tedavinin yaygınlaştırılması halinde ciddi oranda tedavi masraflarının azalacağını vurguladı.

Türkiye'de insanların büyük bir kısmının dişçi koltuğuna oturmaktan çekindiklerini ve düzenli diş kontrolü yaptırmadıklarını belirten Kurt, dişi ağrımadığı, apse yapmadığı ya da ağız sağlığında bir problem yaşamadığı sürece insanların ağız ve diş kontrolü yaptırmadıklarını söyledi. Şikayetler başladığında ise uygulanacak tedavinin masraflarının da arttığını ifade eden Kurt, ''İnsanlarımız düzenli diş kontrolü yaptırmadıkları için, öncesinde basit bir operasyonla önüne geçilebilecek sağlık sorunları bize büyüyerek geliyor. Bunun için de kullanılan malzeme ve harcanan mesai doğal olarak artıyor. Bunlar da ciddi masraflar oluşturuyor'' dedi.

Diş tedavisinde istenilenin hastanın diş kaybı yaşamaması olduğunu ve diş hekimlerinin hastanın kendi sağlıklı dişlerini korumaya öncelik verdiklerini eden Kurt, son yıllarda doğal dişlere en iyi alternatifin implant tedavisi olduğunu anlattı.

İmplantın, bir nevi diş ekimi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kurt, çene kemiğine titanyumdan üretilen vida formunda implantın yerleştirildiğini bunun üzerine de protezin uygulandığını, çene kemiği erimediği sürece imlantların uzun süre kullanıldığını kaydetti.

İmplant tedavisinin pahalı bir tedavi olduğunu hatırlatan Kurt, ağız ve diş sağlığının korunması için düzenli diş fırçalama, ağız ve diş sağlığı kontrolü yaptırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Etiketler :