Ahmed el-Assâl Hoca Hakk’a Yürüdü

Ahmed el-Assâl Hoca Hakk’a Yürüdü

İslam dünyasının önde gelen ilim, davet ve hareket adamı Prof. Dr. Ahmed el-Assâl hoca bu gün sabaha karşı Kahire’deki evinde vefat etti. el-Assâl hoca 82 yaşındaydı.

İslam dünyasının önde gelen ilim, davet ve hareket adamı Prof. Dr. Ahmed el-Assâl hoca bu gün (10/07/2010 Cumartesi) sabaha karşı Kahire’deki evinde vefat etti. el-Assâl hoca 82 yaşındaydı.

el-Assâl hocanın naaşı 6 October şehrindeki el-Husarî Camii’inde kılınacak cenaze namazı sonrasında defnedilecek. Cenazeye hocanın talebelerinin yanı sıra çok sayıda ilim adamının katılması bekleniyor.

el-Assâl hoca, 16 Mayıs 1928 tarihinde el-Ğarbiyye vilayetine bağlı el-Ferestak köyünde dünyaya geldi. 10 yaşında Kur’ân-ı Kerim’i hıfzetti. 12 yaşından önce hıfzını tamamlayanlara verilen Kral Faruk Hafızlık ödülünü aldı. Bir yandan Kur’ân hıfzını tamamlarken diğer yandan ilkokulu dışarıdan bitirdi. Daha sonra babası onu Tanta’daki Ma’hed-i Dînî’ye gönderdi. Burada aynı sınıfta beraber okuyacağı ve hayatı boyunca dostluklarının devam edeceği Yusuf el-Karadâvî hocayla tanıştı.

el-Ezher Üniversitesi eş-Şerî’a Fakültesi’nden mezun oldu. 1958 yılında aynı fakültede hocalık yapmaya başladı. Bu sırada Ezher sâbık şeyhi Mahmûd Şeltût hocayla birlikte ilmî çalışmalar yaptı. 1961-65 yılları arasında Katar’da öğretim görevlisi olarak çalıştı.

İslam Felsefesi sahasındaki doktora çalışmasını 1968 yılında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde yaptı. 1970 yılına kadar Cambridge Üniversitesi’nde elyazması eserlerin edisyon kritik çalışmalarını yürüttü. 1970 senesinde Suudi Arabistan’a giderek İmam Muhammed b. Suud Üniversitesi bünyesindeki İslam Kültürü bölümünün başkanlığını yürüttü. 1984 senesine kadar bu görevine devam etti. Daha sonra İslamabad Uluslararası İslam Üniversitesine öğretim görevlisi olarak tayin edilen el-Assâl hoca burada sırasıyla rektör yardımcılığı, rektörlük ve müsteşarlık vazifelerinde bulundu. Özellikle İslâm kültür alanına yoğunlaşan el-Assâl hoca bu konuyla ilgili birçok kitap yazdı. Ayrıca İslâmî ilimlerin farklı branşlarında eserler verdi. İngiltere’de Dâru’r-Ri’âyeti’l-İslâmiyye müessesesini kurdu.

Ezher-i Şerif’te Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği başkanıYusuf el-Karadâvî hocayla birlikte okudu.
el-Assâl hoca ayrıca İhvân-ı Müslimîn Cemaatinin kurucu üyelerindendi. Öğrencilik yıllarında Mısır’da Müslümanlara yapılan baskılara direndiği için Yusuf el-Karadâvî ve Muhammed Gazâlî hocalarla birlikte tutuklandı ve işkence gördü.

el-Assâl hoca İslamabad Uluslar arası İslam Üniversitesi’ndeki görevleri sırasında, içerisinde Türkiyeli talebelerin de bulunduğu yüzlerce talebe yetiştirdi.

el-Assâl hocanın Türkiyeli öğrencilerinden bazıları:
Ömer Korkmaz (SEDAV Eğitim Danışmanı)
Turan Kışlakçı (Timeturk Genel Yayın Yönetmeni)
Ömer Faruk Tokat (Dâru’l-Hikme Kurucu Üyesi)
Mahmud Osmanoğlu (Araştırmacı Yazar)
1950li yıllardan beri eğitim ve davet çalışmaları yürüten Ahmed el-Assâl hoca Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği üyesiydi.

Timetürk olarak el-Assâl hocaya Allah’tan rahmet talebeleri ve yakınları başta olmak üzere tüm Müslümanlara sabırlar diliyoruz.
 

timeturk

Etiketler :