Ahmedinejad gerçekden seçimi kazanmışsa

Ahmedinejad gerçekden seçimi kazanmışsa

Savaş karşıtlığı ile tanınan Guardian yazarı Milne, Batılı meslektaşlarına ters düşecek bir yazı yazdı.

İran'da Ahmedinejad'ın, geçtiğimiz hafta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer elde etmesinin ardından sonuçlarda usulsüzlük yaptığı iddiasıyla sokaklara dökülen muhalefet yanlılarının gösterileri devam ederken, Guardian yazarı Milne, bu direnişin Ahmedinejad'a bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Savaş karşıtlığı ile bilinen Seamus Milne bir haftadır süren sokak gösterilerinin Batı yanlısı gazete ve televizyonlar tarafından çok abartıldığını belirterek seçimlere hile karıştırıldığı iddiasına ters düşen bir yorum yazdı. Milne'e göre, Ahmedinejad ile Musavi arasındaki 11 milyon oy farkının tümünü "usulsüzlük" ile açıklamak imkansız.

SEÇİMİ GERÇEKTEN KAZANDI

"Normalde 24 saat sonra belli olan seçim sonuçlarını Musavi nasıl oluyor da 4 saat sonra açıklıyor? Ülkesinin bağımsızlığını savunan, seçkin kesimlerdeki yolsuzlukları televizyondan ifşa eden ve İran'ın petrol gelirini yoksul çoğunluk için kullanan Ahmedinejad'ın popüler olması hakikaten de mümkün. Amerikalı iki akademisyenin de seçimlerden hemen önce yaptıkları bir kamuoyu yoklamasında Ahmedinejad'ı açık farkla önde gösterdiğini hatırlatan Milne, "Eğer Ahmedinejad gerçekten kazanmışsa, o zaman şu anda İran'da bir darbe oluyor demektir" şeklinde yorumda bulundu. Seçim sonuçlarına itiraz yedinci gününe girerken, Mir Hüseyin Musavi taraftarları büyük bir gösteriye daha hazırlanıyor. Musavi'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Tahran Valililiği'ne gönderilen mektupta, İnkılab ve Azadi meydanlarının arasındaki güzergahın cumartesi yapılması planlanan gösteri için tahsis edilmesi istendi.

Adaylar dinlenecek

İran'daki Musavi yanlılarının gösterilerinde çıkan olaylarda şiddet yanlısı tutumuyla dikkat çeken Besic teşkilatı, mensuplarını Tahran'da bugün dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in kıldıracağı Cuma namazına katılmaya çağırdı. Mir Hüseyin Musavi ve diğer reformcu aday Mehdi Kerrubi de Cuma namazına katılacaklarını söylemişlerdi. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi de, seçime itirazları değerlendirmek üzere bir sonraki toplantıya cumhurbaşkanı adaylarını resmen davet etti.

Etiketler :