Ahmet Hakan: Öcalan'ı neden mi listeye aldım

Ahmet Hakan: Öcalan'ı neden mi listeye aldım

En etkili 10 isim listesi yaptı ortalık karıştı ÖCALAN'IN BU LİSTEDE NE İŞİ Mİ VAR?..

Dün yayınlanan 'Türkiye'nin en etkili 10 ismi' listesinden ötürü sert tepkiler alan Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, bugün listesine terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ı neden aldığını yazdı.

Hakan'ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Fethullah Gülen'in listenin en başlarında olmasına rağmen ciddi bir itirazın gelmemesi..

İşte Hakan'ın ''En etkin 10' için savunma sporları' başlıklı o yazısı:

Yazıp çizdiklerimize hiç bakmadan "Bebek katilini övenler utansın" falan diye hırlayanları tabii ki es geçiyorum.

ÖCALAN'IN BU LİSTEDE NE İŞİ Mİ VAR

Ama yazıp çizdiklerimizi okuduktan sonra bile "Abdullah Öcalan'ın bu listede ne işi var?" diyenlere sadece şunu söylemek istiyorum: 1940'lı yılların başında yaşasaydım Hitler'i kesin "dünyanın en etkili 10 kişisi" listesine alırdım.
"Etkili olmak" ile "iyi işler yapan adam olmak" aynı şey değildir.
Türkiye'de yaşayan herkesin kendine göre bir "en etkin 10" listesi vardır. Ve işin hakikati şudur: Yayınlanan her liste, yığınla itiraza maruz kalacaktır. Bu türden listeler yayınlamanın ortak ve değişmez kaderi budur. Kendi listeme şöyle bir baktım, "Ben bu 10 kişiden kaçını seviyorum" diye... En az yarısını sevmediğimi fark ettim.

LİSTEME CUMHURBAŞKANI GÜL'Ü ALMADIM

Ben kendi listeme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü almadım. Eğer Cumhurbaşkanı Gül, iktidardan bağımsız bir çizgisi olduğu izlenimini verebilseydi, bu listenin en tepesine rahatlıkla girebilirdi.

Yapılmış listeleri eleştirmek çok zevklidir. İşte bakın, ben de bu zevki tadıyorum: Ertuğrul Özkök'ün listesi benim için fazla janjanlıydı. Enis Berberoğlu'nun ikinci sıraya bir "soru işareti" yerleştirmesini çok zekice buldum. Sedat Ergin'in listesi, yazarı tarafından en az bin kere elden geçirilmiş izlenimini veriyordu.
Bir pişmanlık: Şair Sezai Karakoç'u da listeye koymalıydım. Başlık olarak da "suskunluğun devasa etkisi" gibi bir cümle iyi giderdi.

EMİNE ERDOĞAN MESELESİ

Emine Erdoğan meselesine gelince: Türkiye'de lider eşleri, her zaman söylentilerin, efsanelerin, rivayetlerin, dedikoduların odağında olmuşlardır. Bir tür "gizli güç" sayılmışlardır. Emine Erdoğan bu açıdan diğer lider eşlerine fark atar. Abartılıyor olabilir, doğruluğu tartışmalı olabilir... Ama efsanelere bu denli konu olmak bile muazzam bir etkiye işaret eder.
Bu türden listelerin bir parça konjonktürel olduğunu da unutmayalım. Mesela Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başına geçtiği ilk günlerde yapılsaydı böyle bir çalışma, Kılıçdaroğlu bütün listelerin en tepesinde kesin yer alırdı.

FETHULLAH GÜLEN'E KİMSE İTİRAZ ETMEDİ

Bir şey dikkatimi çekti: Fethullah Gülen'in tüm listelerin en başında yer almasına kimse ses etmedi. Yaşar Kemal'e, Nuri Bilge Ceylan'a, Fazıl Say'a ses edildi ama ona edilmedi. Realiteyle yüzleşmeyi öğrendik mi nedir...
Listede kadınların sayısı çok azdı. Ertuğrul Özkök'ün renkli dünyalara dalma iştahı bile bu eksikliği gidermeye yetmedi.
Yayınlanan fotoğrafım için bir itiraf: "Giydiğin mont güzel de keşke fermuarı boğazına kadar çekmeseydin" diyenler! Yerden göğe kadar haklısınız! Kendi fotoğrafıma bakınca bende bile boğulacakmışım gibi bir his uyandı.
Ben bu liste hazırlama işini çok sevdim. Yakında "Hayatımdaki en etkin 10" listesi hazırlayacağım. Kendilerinden nefret ederek ders aldıklarım da bu listede yer alacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.