AİHM'den Türkiye'ye 6 milyon bin euro ceza

AİHM'den Türkiye'ye 6 milyon bin euro ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'ye ceza yağdı. Ankara, üç değişik mülkiyet davasında toplam 6 milyon 222 bin euro maddi ve manevi tazminat ödeyecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, üç ayrı davada Türkiye'yi haksız buldu.

Türk mahkemeleri, Türk vatandaşları Ekaterina ve Evridiki Ağnidis'i, Ynanistan vatandaşı Yorgo Ağnidis'e ait olan Büyükada ve Bozcaada'daki mülklerin mirasçısı kabul etmedi.

Daha doğrusu, 1987'de alınan ve Evridiki Ağnidis'in, babası Yorgo'nun yasal mirasçısı olduğunun kabul edildiği mahkeme kararı, 1994'te iptal edildi.

1994'te davaya bakan mahkeme, mütekabiliyet şartını da ortaya koydu.

"Yunanistan'da, Türk vatandaşları, çocuklarına miras bırakamıyor. Yunan vatandaşı Yorgo Ağnidis, hayattayken varis de belirlemediği için, Türk vatandaşı oğlu, onun mirasçısı olamaz" dedi.

Ancak Strasburg'daki AİHM, bu son kararı, insan haklarına aykırı buldu. Ttrkiye'yi oybirliğiyle, 4 milyon euro tazminata mahkum etti.

AİHM, Girne ve Lefkoşa'da gayrimenkulleri olan Kostas Kalisperas adlı Güney Kıbrıs vatandaşının davasında da kararı açıkladı. Türkiye'yi mülkiyet hakkı ve aile yaşamına saygı ilkesinin ihlali gerekçesiyle, 1 milyon 300 bin euro tazminata mahkum etti.

Mahkeme, İzmir-Urla'daki gayrımenkulüne karşılıksız el koyulan Nedim Çağlar'ın da şikayetini haklı buldu. Ankara'nın Çağlar'a, 911 bin euro maddi tazminat ödemesine hükmetti.

cnnturk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum