Aileler çaresiz, gençler perişan

Aileler çaresiz, gençler perişan

Burası 'Zehirköy'... Her kuytu, her ağaç dibi gençlerin bedenlerine zehir enjekte ettiği mekanlar olmuş. Kirli pazarın cirosu ise korkunç... Aileler çaresiz, gençler kurtulmak istiyor...

Turizmin başkenti Antalya'nın Zeytinköy semtinde karanlık dünya...

AKŞAM muhabiri Mustafa Kozak, kentte uyuşturucu madde ticaretinin üssü konumundaki semte girdi. 3 hafta boyunca bağımlıların yaşamına tanık oldu, kare kare görüntüledi. Ortaya çıkan manzara hayli ürkütücü.
Muratpaşa'ya bağlı semtte dolaşırken her an bir pazarlığa ya da gencecik bir bedenin zehirlenmesine tanık olmak mümkün. Polis defalarca bataklığı kurutmak için operasyon yaptı ama sonuç değişmedi. Zeytinköy'de uyuşturucu kullanmak, satın olmak öyle olağan hale gelmiş ki gençler gecekondulardan aldıkları zehiri daha orada, ya bir ağaç altı ya metruk bir evde kollarına enjekte ediyor. Müptelelar arasında ilköğretim okulu öğrencisi de var, imam hatip mezunu ya da turizmci, işadamı da. 'Bir gün burada öleceğiz. Bile bile yeniden zehirleniyoruz' diyorlar.

GÜNLÜK CİRO YARIM MİLYON

Yaklaşık 7 bin kişi Zeytinköy'den uyuşturucu temin ediyor. Bölgeyi öğrenen turistler de alıcı olarak geliyor. Kirli ticaretin günlük cirosu yaklaşık 500 bin lira. 'Yaz sıcağında yorgan altında bile titreme, eklemlerde dayanılmaz ağrılar.' Eroin bağımlıları kriz anını böyle anlatıyor. Damarları delik deşik. Kollarında yer kalmayan, zehiri şah damarına, kasıklarına enjekte ediyor. Tüm kazanç, cepteki tüm para uyuşturucuya gidiyor. Parası biten ev eşyası satıyor, zehir tacirine rehin bırakıyor, kimi haraç kesip hırsızlık yapıyor.

ESRARI SAYMIYORLAR BİLE

Uyuşturucu için bedenlerini satan küçük yaşta kızlar var. Bölgenin müdavimleri esrarı artık uyuşturucu sınıfından bile saymaz hale gelmiş. Tercihleri kokain, eroin... Krizle geldikleri bölge ölüm için adres. Polis bile artık onları korkutmuyor.

Sevgilim 'peynir' diye alıştırdı

C.Y. (24): Esrar kullanıyordum. Askerden sonra tanıştığım bir kız arkadaşım, 'peynir' diye kullandırdı, alıştım. 3 yıl oldu. Fast food ustası olarak çalışıyordum. Krize girdiğim için çalışamıyorum, hırsızlık yapıyorum. Buna para yetmiyor. Evde eşya kalmadı. Babamdan kalan maaşı annem alıyor. Kadıncağız çalmayayım diye bana veriyor, yetmiyor. Çaldıklarımızı eroin karşılığı veriyoruz. Köyde çoluk çocuk herkes eroin satıyor.

8 YAŞINDA KULLANICI VAR:

Sık sık operasyon düzenleniyor ama poliste iş yok. Günde 80-100 TL'lik eroin alıyorum. 8 yaşında bile eroin kullanan çocuk gördüm. Bütün ailesi eroinci, satıcı. Çocuğun içtiğini görünce 'Manyak mısınız' dedim. Babası 'Senden iyi içiyor' diye bozdu. 4 kez tedavi oldum, 2 kez hapse girdim. Akşam hamallık yapıp 50 lira kazanacağım. Onunla da eroin alacağım . Bu öyle bir bağımlılıkki, anlatamam. Üşüyorsun, terliyorsun, üç tane yorganın altında bile üşüyorsun, eklemlerin ağrıyor.

POLİS KIZ ARKADAŞIM ÇIRPINIYOR:

Şu anki kız arkadaşım polis... Benim için her şeyi yaptı. Yeşilkartımı bile o çıkarttı. Onu bile kaybettim. Satıcıların Allah belasını versin. Bana yardım edin.

Baba yakalanıyor oğlu, kızı satıyor

LAKABI S. (30): 25 yaşında eroine başladım, 5 yıl oldu. Esrar kullanıyordum, fabrikada çalışıyordum. Eşimden ayrılınca başladım. Daha önce durumum iyiydi. Sonra her şeyimi kaybettim. Bugüne kadar 10 kez hapse girdim. Hırsızlık yaptım uyuşturucu alabilmek için. Günlük 50-70 liralık eroin alıyorum. Polis satıcıları yakalayınca aynı aileden bir başkası satmaya başlıyor. Babası yakalanıyor oğlu, kızı satıyor. Yakalanana dışarıdaki bakıyor.

HARBİ BİR KOMİSER GELSİN HER ŞEYİ ANLATACAĞIM

Bana göre buradakilerin yüzde 80'i uyuşturucu satıyor. Polis olayları dışarıdan görüyor. Gelip geçiyor. Nereden bilsinler adamların ne yaptığını? Onlara uyuşturucuyu nereden aldığımı göstersem ne yapacaklar ki? Harbi bir komiser gelip, 'Bana yardım et, ben de sana yardım edeyim' dese o zaman ben kaç tane kilocu var. Kaç tane kiloyla gönderiyorlar hepsini söylerim.

TEDAVİYE GİDECEKTİK ZİNCİRLEDİM, YİNE KAÇTI

Semtte dolaşırken ilköğretim öğrencisi 13 yaşındaki kızı Z.D.'yi, motosikletle arayan babasına rastladık. Babanın anlattıkları korkunç: Okul çevresindeki çocuklardan uyuşturucuya alışmış. Kaç kez tedavi için Manisa'ya götürdüm. Ancak yine de kurtulamadı. Uyuşturucu için evi terk ediyordu.

ÇOCUĞUNUZA SAHİP ÇIKIN:

Ailelere sesleniyorum. Lütfen çocuklarınıza sahip çıkın. Arkadaş gibi dertlerini dinleyin. Geçen mayıs ayında yine evden kaçmıştı. Bulup getirdim. Tedavi için Manisa'ya götürecektim. Kaçmasın diye ayaklarından zincirle bağladım. Ertesi gün Manisa'ya gidecektik. Ama zincirli olarak evden kaçmış. Günlerce kendisinden haber alamadım. Daha sonra bir televizyon kanalına çıktım. Kızım o programdan sonra eve geldi.

AİLELER KAÇIYOR

Zeytinköy'de sadece zehir tacirleri yok. Aileler tedirgin. Müstakil evler bir bir boşalıyor. Madde bağımlıları ise ailelerden geriye kalan evlerin kapılarını kırıyor, içeriyi kendilerine mesken yapıyor. Polis ise bu nedenle boş evlerin yıkılmasını tavsiye ediyor. Bu nedenle bölgede çok sayıda ev, sahiplerince ve muhtarlıklar kanalıyla yıkılmış durumda.. Ancak evler yıkılsa da uyuşturucu sorununa bir çözüm bulunamıyor.

DOĞRAMACIDA KESTİRDİK

LAKABI D. (24): 13 yaşındaki Z.D.'nin 'zincirli' kaçışının tanığı da D.... O da bir bağımlı: İnşaatta çalışıyorum. Vuracak damar kalmadı. İçme desen de içeceğiz. Anamız babamızı dinlemiyoruz ki seni dinleyelim. Bir kız vardı. Babası eroin kullanmasın diye zincirle bağlamış. Ayağındaki zincirle kaçıp gelmiş Zeytinköy'e. Sökemedik. Demir doğramacı arkadaşım var, orada kestirdik zinciri. Hapse de girdim. Felçli olanlar bile gelip uyuşturucu alıyor. Mahalleye toptancı gibi mal getiriyorlar. Mal gelince kulaktan kulağa malın geldiği yayılıyor. Satıcılar da gelen malı alıyor.

Beller silahlı

Sokaklar suça o kadar alışmış ki zehir almaya gelen kimi gençler silahlı. Çoğu cezaevine aşina. Hapse gönderen uyuşturucudan çok 'hırsızlık'. Çaldıkları malları eroinle takas ediyorlar. Polise yakalandıklarında çoğu zaman kimlik tespitinden sonra ya biber gazı sıkılarak bırakıldıklarını ya da 'aranmaları' yok ise serbest kaldıklarını söylüyorlar.
Akşam

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.