Aileler, çocuğun arkadaş çevresini kontrol etmeli

Aileler, çocuğun arkadaş çevresini kontrol etmeli

Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Ali Murat Yel'den ailelere uyarı

Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Ali Murat Yel, çocukların uyuşturucuya yönelmelerindeki en büyük etkenin arkadaş çevresi olduğunu söylüyor.

Anne-babaların, ayrı yaşasalar da çocuğunun arkadaş çevresini kontrol etmesi gerektiğini dile getiren Yel, aileler küçük yaştan itibaren çocuğa kendilerinin vermeleri gerektiği eğitim ve bilinci yalnızca eğitim kurumlarından bekleyerek büyük bir hatanın içine düştüklerini belirtiyor. Türk toplumunun kolektif bir bilince sahip olduğunu vurgulayan sosyolog Ali Murat Yel, geleneklerin zayıflamasıyla insanların giderek bireyselleştiğini ve eskisi gibi birbirlerini yönlendirmediklerini ifade ediyor. "Türk insanı son yıllarda, sürüden ayrılanı kurt kapar atasözünde olduğu gibi sürüden ayrılanların kapılmasıyla uğraşıyor." diyor.

Psikolog Hasan Ali Göncü, anne-babanın himayesinden uzaklaşan bireylerin aidiyet duygusunu kaybetmesiyle istenilmeme duygusuna kapıldığını, bunun da zamanla kendisine ve çevresine olan saygısını yitirmesine sebep olduğunu dile getiriyor. Duyarsızlaşan bireylerin kendisini cezalandırmak isteyeceği gibi çevresindekileri de cezalandırma eğilimi içine girebileceğinin altını çizen Göncü, bu cezalandırma fikrinin anne-babaları ayrı yaşayan çocuklarda sigara, içki, uyuşturucu gibi eğilimlere sebep olabileceğini belirtiyor. Ebeveynler ayrı yaşasa da çocuğun iki taraftan birine karşı kendisini sorumlu hissetmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen psikolog Göncü, "Anne-babalar ayrıldıktan sonra farklı ilişkiler yaşamaya başlıyorlar. Anne-babalarının kurduğu dünyada kendine bir yer bulamayan çocuklar, ailenin dışında gelip gidebileceği farklı ortamlar arıyor ve yanlış tercihler yapabiliyor." şeklinde konuşuyor.

Etiketler :