Ailelerin tomografi ısrarı kansere davetiye

Ailelerin tomografi ısrarı kansere davetiye

Hastaneye götürülen çocuklara gerekli müdahaleler yapılmasına rağmen ailelerin, 'bir de tomografi çektirelim' ısrarı doktorları zorda bırakıyor.

Küçük çocuklarda düşme sonucu oluşan kafa travmaları, acil servise başvurularda ilk sırada geliyor. Gerekli müdahaleler yapılmasına rağmen kaygılı aileler, 'bir de tomografi çektirelim' ısrarında bulunuyor. Tomografinin sakıncalarına dikkat çeken uzmanlar ise gereksiz radyasyona maruz kalan çocuklarda ileride kanser olma riskinin üst seviyeye çıktığını belirtiyor.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Şefi Doç. Dr. Niyazi Özüçelik, Kanser Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Özüçelik, tek bir beyin tomografisi çekimi ile 1 yaşındaki çocuğun maruz kaldığı iyonize radyasyona bağlı kanserden ölme oranının, yaklaşık bin 500 kişide 1 olduğunu bildiriyor. Bu oranın 10 yaşındaki çocukta 5 binde bir olduğuna dikkat çeken Özüçelik, "Biz incelemeler sonucunda aileye 'çekmeye gerek yok' diyoruz. Fakat aile gidip, başka hastanede çektiriyor." diyor. Özüçelik, Dünya Sağlık Örgütü'nün de tomografiyi 'kanserojen' olarak sınıflandırdığını kaydediyor. Her düşen çocuğa bilgisayar tomografisi çektirme anlayışının yanlış olduğunun altını çizen Özüçelik, "Doktorlar gerekli görürse tomografi çektiriyor. Eğer doktor istemediyse tomografiye gerek yok. Ailelerin bu konuda hekime güvenmesi gerekiyor." uyarısında bulunuyor.

Öte yandan bebeklik döneminde (0-1 yaş) düşük dozlu radyasyona maruz kalan çocukların ise ileride belirli zihinsel yetenekleri bozuluyor. Özellikle dikkat, motorik akılcılık (oyun anlayışı), yaratıcılık, inisiyatif kullanabilme yeteneği ve taktik gibi özelliklerde sıkıntı yaşanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.