Ak Parti Cumhurbaşkanı adayını bugün açıklıyor

Ak Parti Cumhurbaşkanı adayını bugün açıklıyor

Cumhurbaşkanlığı seçimi siyasetin bütün mevkilerinin halka geçmesi adına da büyük önem taşıyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 91 yıllık tarihinde ilk kez cumhurbaşkanının halk tarafından seçilecek olması, askeri-bürokratik-hukuksal vesayetin yönetimini de sonlandıracak. Sivil toplum örgütlerinden önemli isimler, kamuoyu araştırmacıları ve siyaset uzmanları, halkın 10 Ağustos’ta vesayetin cenazesini kaldıracağı görüşünde.

MHP’NİN OYUNU ALACAKTIR

ANAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü İbrahim Uslu: Yaptığımız çalışmalarda çatı adaya MHP ve CHP tabanı bütün olarak oy vermeyeceğini gördük. MHP’nin yüzde 40’ı, CHP’nin yüzde 20’si çatı adaya sıcak bakmıyor. Referandumda da üç MHP’liden biri ‘Evet’ demişti. CHP’den özellikle Alevi seçmen sandığa gitmeyeceklerdir. Yüzde 40’tan fire de verince makas açılacak. Yüzde 50’lerdeki AK Partiye HDP’den gelecek oylarla AK Parti adayı kazanacak. Vesayetin bugünden itibaren idam fermanı çıkıyor. Siyasetin bütün mevkileri halkın egemenliğine geçecek. 10 Ağustos’ta da bence vesayetin cenazesi kaldırılır.

MİLLİ İRADENİN ÖNÜ AÇILACAK

Mazlumder Başkanı Rıdvan Kaya: Cumhurbaşkanlığı seçimleri vesayetin biteceği tarih olacak. Aslında Abdullah Gül’ün seçimi de bir nevi halk oyu ile oldu. Çünkü AK Parti’ye ‘Siz cumhurbaşkanı seçemezsiniz’ yasal dayatması yapılmıştı. Oradan bakınca 10 Ağustos seçimleriyle siyasi ve halk iradesinin önünün tartışmaya gerek bırakmayacak şekilde açılacağını düşünüyorum. Kimin seçileceği de vesayet konusunda önemlidir. Başbakan Erdoğan’ın aday olması ve seçilmesi ileriye doğru bir adım olacaktır.

BU SEÇİM EN ÖNEMLİ ADIM

GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen: Vesayetin zayıflatıldığı anlamına gelecek bir seçim olacak. Bu sürecin parçası olacak. Birçok daha gördüğümüz görmediğimiz vesayet kurumları var. Anayasa Mahkemesi, kendi başına bir vesayet kurumu. YÖK ve HSYK da öyle. Bunların da değiştirilmesi gerek. Atanmış kişinin vereceği kararla milletin verdiği karar iptal ediliyorsa bir kurumda, o kurum ne olursa olsun vesayet kurumudur. O açıdan vesayeti bitirmek için alınacak mesafeler adına 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi, en önemli adımdır.

SİNİR UÇLARI BU MAKAMDA

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Birol Akgün: Anayasal olarak bütün sinir uçları cumhurbaşkanlığı makamında toplanmış görünüyor. Normal parlamenter sistemde olmayacak derecede çok geniş yetkiler var. Tek imzalı kararların alınmasında bir sorumluluğu da yok. Halkın seçeceği cumhurbaşkanı için o aday üzerinde durulması, vesayet çerçevesinin kırıldığının da göstergesidir. Halk tarafından seçilmesi cumhurbaşkanının siyasal ve askeri vesayetin sona ermesi için en önemli adımdır.

KÖŞK İÇİN İSMİ ŞAHİN AÇIKLAYACAK

AK Parti'nin köşk adayı bugün görkemli bir törenle açıklanacak. Adayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Açıklamayı Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yapacak. Köşk seçimleri öncesi, önce milletvekilleri, ardından, İl başkanları, belediye başkanları ve kurultay delegeleri ile görüşen Başbakan Erdoğan son olarak iş dünyası ve STK’lar ve siyasi partilerle fikir alış verişinde bulundu. AK Parti’de Cumhurbaşkanı adayı bugün ATO Kongre Merkezinde düzenlenecek toplantıda açıklanacak. Cumhurbaşkanı adayı, 21-22-23 ve 24. dönem milletvekilleri, bakanlar, bakan yardımcıları, il, ilçe, belde belediye başkanları, MKYK üyeleri, büyük kongre delegeleri, il başkanları ve parti kurucularının katılacağı toplantıda saat 11.30’da ilan edilecek. Köşk için şu ana kadar 3 adayın yarışması bekleniyor. Şimdiye kadar başvurusu yapılan Eklemeddin İhsanoğlu yanında HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ve AK Parti’nin adayı arasında yarışın geçmesi bekleniyor. Meclis dışı muhalefeti oluşturan SP, BBP, DSP, DYP ve DP’nin hangi adayı destekleyeceği henüz netleşmedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.