AK Parti kapatılırsa rejim çöker

AK Parti kapatılırsa rejim çöker

SHP lideri Ergün muhalefeti dört gözle kapatma davasını beklemekle suçladı ve ekledi:

SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, muhalefetin AKP hakkında kapatma davası açılacağı söylentilerini "ağzı kulağında" izlediğini savunarak "Bu kadar basiretsizlik olmaz. Ak Parti kapatılırsa çok partili rejim çöker ve muhalefet de altında kalır. Tabii ilk seçimde de kapatılan partinin yeni versiyonu seni ezer geçer. Kaç kez böyle oldu, saydın mı Sayın Baykal?" diye konuştu.

Ergün, SHP'nin 13 Mart'taki 3. Olağanüstü kurultayı öncesi son kez yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında konuştu. 19 Aralık 2009'daki PM toplantısında Türkiye'nin bir rejim bunalımına sürüklendiğini, ekonomideki büyük sorunlara rağmen gündemi başka konuların meşgul ettiğini belirttiğini, "Hükümet zaaf içindedir ve yönetememektedir. Muhalefet güven verememektedir. Askeri ve sivil bürokrasi ve yargı dizginleri eline almıştır. Bunun adı rejim bunalımıdır" dediğini anımsattı.

Bugün rejim bunalımının derinleştiğini, üç gün önce Erzincan-Erzurum hattında "akla ziyan" işler olduğunu söyleyen Ergün, şöyle konuştu:

"Önceki gün bir gazetenin başlığı şöyle idi: 'Şanal adliyeyi bastı; Cihaner tutuklandı.' Osman Şanal Erzurum Özel yetkili savcısı, İlhan Cihaner Erzincan başsavcısı. Şanal'ı iktidar savunuyor, Cihaner'i ana ve yan muhalefet. O gece Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Şanal ve 3 özel görevli savcının özel görev yetkisini kaldırdı. Sabaha karşı, Adalet Bakanlığı HSYK'ya karşı zehir zemberek bir açıklama yaptı. Yargıtay ve Danıştay Başkanları birer açıklama ile HSYK'nın yanında yer aldılar. Millet şaşkın. Özünde sivil yönetimin üstünlüğü savaşı yaşanıyor. Bir tarafta askeri ve yargısal bürokrasi ile anamuhalefet öteki tarafta hükümet var. Bu yeni bir şey değil. Çok partili rejimin başından beri süregeliyor. Bu savaş arada darbelerle kesiliyor; çok partili döneme geçilince yeniden başlıyor hesaplaşma ve son günlerde yargı üzerinden yapılıyor."

Sağ iktidarların öteden beri devlette mutlak egemenlik kurmaya çalıştıklarını ama tek başlarına kaldıklarında bunu başaramadıklarını, çünkü demokrasi adı altında, aslında kendileri için daha fazla güç istediklerini dile getiren Ergün, "Ak Parti de yanı şeyi yapıyor. 1 Mayıslar'da, işçi direnişlerinde, öğrenci gösterilerinde, Güneydoğu'da halka, çocuklara, başka muhalifler demir ökçe politikası uyguluyor. Kendi seçilmişliğini savunurken Güneydoğu'da seçilmiş belediye başkanlarını ve DTP'li/BDP'li politikacıları kelepçeleyip içeri atıyor. Ana ve yan muhalefet, yani CHP ve MHP ise askeri ve yargısal bürokrasiye dayanarak ve gerginliği tırmandırarak siyaset yapıyor" diye konuştu.

-"İKTİDAR KENDİ BÜROKRASİSİNİ KURMAYA ÇALIŞIYOR"-

AKP'nin emniyetten yargıya kadar kendi bürokrasisini kurmaya çalıştığını, her kamu kurumunda "şu kadarı senden bu kadarı benden diye kelle hesabı yaptığını" ifade eden Ergün, iktidar ve muhalefetin gerginliği artırıp toplumu kutuplaştırarak oylarını sağlama almaya çalıştıklarını ve çok tehlikeli bir oyun oynadıklarını kaydetti. Ergün, alttan alta giden 'savaş'ın bazen Şanal-Cihaner vakası gibi yol kazaları ile açığa çıktığını savunarak "Burada, haklı-haksız aramak beyhudedir. Taraflar kamuoyunu kandırmak için her aracı kullanıyorlar. Yasanın aynı maddesini taraflar farklı yorumlayıp kendilerini haklı göstermeye uğraşıyorlar. Kısacası at izi it izine karışmış bulunuyor" dedi.

-"AK PARTİ KAPATILIRSA REJİM ÇÖKER"-

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bu ortamda adalet reformundan söz ettiğini belirten Ergün, "Sayın Bakan, yedi yıldır aklınız neredeydi? Bu gerginlik ortamında hangi reformu yapacaksınız? Hanidir hangi projeyi, hangi açılımı sonlandırabildiniz?" diye sordu. Hükümet'in yıllık yirmi yıllık cezalarla hapiste yatan taş atan çocukları dışarı çıkaracak kanuni düzenlemeler yapmadığını, siyasal partilerin kapatılmasını zorlaştırmayı dahi yasalaştırmadığını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

"Öte yandan Allahlık ana ve yan muhalefet Habur'dan girenlere takmış. Onları sınırda neden derdest edip Diyarbakır'a götürüp içeri tıkmadın diye hükümete saldırıyor. Barışa yönelik her adımı sabote ediyor. Memleketin bir tek meselesine çözüm önermiyor. Ak Parti hakkında kapatma davası açılacağı söylentilerini ağzı kulağında izliyor. Bu kadar basiretsizlik olmaz. Ak Parti kapatılırsa çok partili rejim çöker ve muhalefet de altında kalır. Tabii ilk seçimde de kapatılan partinin yeni versiyonu seni ezer geçer. Kaç kez böyle oldu, saydın mı Sayın Baykal?"

Etiketler :