AK Parti'den askere: Emre itaatsizlik

AK Parti'den askere: Emre itaatsizlik

AK Partili Çelik ve Bozdağ'dan askere sert eleştiri...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, TSK'nın 29 Ekim resepsiyonuna katılmaması ile ilgili sert sözler söyledi. Çelik, "bu emre itaatsizliktir" dedi.

Ömer Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) için parti genel merkezine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 29 Ekim'de Çankaya Köşkü'nde Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla verdiği resepsiyona komutanların katılmaması ile ilgili soru üzerine şunları söyledi:

"Başkomutan, Sayın Cumhurbaşkanı devletin ve milletin birliğini temsil eden yegane makamdır. Başkomutanın bir davetine Silahlı Kuvvetler'in katılmaması gibi bir tercih söz konusu olamaz. Başkomutanının eşiyle ilgili, eşinin kılık kıyafetiyle ilgili bir değerlendirme yapmak hiçbir meşru kurumun haddine düşmez.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla ilgili bir resepsiyon vermiştir. Bunun esasında siyasetin bile tartışma konusu olmaması gerekir. Maalesef Soğuk Savaş yıllarının ideolojisini taşıyan birtakım siyasi partilerin bakış açıları yüzünden Türkiye hala bu tartışmaları yaşıyor. Türkiye'nin sosyolojik gerçekleri ile barışamayan, Türkiye'nin sosyolojik gerçekleriyle kavga etmek üzere kendini kurgulamış birtakım siyasi partiler yüzünden Türkiye bu tartışmaları yaşıyor.

Ama devletin bir resmi kurumunun, yanlış biçimde tanımlanmış bir 'kamusal alan' tanımı, ideolojik biçimde tanımlanmış bir kamu alanı tanımı üzerinden taraf olup Sayın Cumhurbaşkanı'nın davetine tavır alması gibi bir durum söz konusu olamaz. Gazetelere son yansıyanlar... Hanımefendi'nin gelip gelmemesi meselesine, davete katılıp katılmamasına göre birtakım protokol şemalarının ortaya konulması fevkalade yanlıştır. Başkomutanın davetine, Silahlı Kuvvetler gibi teamülleri güçlü kurumun teamüller üzerinden kendini kurgulaması, kurgulamaya önem veren bir kurumun katılmaması demek benim gözümde emre itaatsizlikle eşdeğerdir."

Yaptırım olacak mı?

Çelik, "Bu tavra karşı yaptırım olacak mı?' sorusuna şu yanıtı verdi: "Mesele yaptırım meselesi değil. Mesele Türkiye'nin kurumlarının bu standartları yakalaması meselesidir, Türkiye'nin renkleriyle barışmak, dünyanın gerçekleriyle, evrensel standartlarla barışma meselesidir. Kendisini dar bir ideolojik asabiyetin, kapalı toplum ideolojisinin içine hapsetmemelidir. Türkiye'nin geleceği açısından, Türkiye'nin kurumlarının Türkiye'yi çok daha ileri taşıma amacı açısından bu gereklidir.

Bir haber çıktı, 'Siber terörizm tehdidine karşı Türkiye hazır mıdır?' diye haber çıktı. Ne oldu? Çıkan haberde şu ifade vardı; 'Silahlı Kuvvetler tatbikata hazırlıklı değil'. Ben bunu TSK'nın yalanlamasını beklerdim. Türkiye'nin önemli kurumu, dünyanın üçüncü büyük ordusu, siber teröre karşı nasıl hazırlıklı olmaz? Yani bir başörtüsü, Hanımefendi davete girdiği zaman nasıl davranılacağı, hangi kapıdan çıkılacağı, hangi kapıdan girileceğinin taktik birtakım değerlendirmelerini yapmak yerine dünya standartlarında güvenlik stratejilerine kafa yorması gerekir."

"Katılmama hakkı yoktur"

Ömer Çelik, bir gazetecinin, "Emre itaatsizlik dediğiniz için soruyorum, bir yaptırım olacak mı?" demesi üzerine, "Ben bunu hukuki bir gerekçeye dayandırarak söylemiyorum. Ortaya çıkan mesajın ne kadar derin bir fay kırığı yarattığını ortaya koymak için söylüyorum. Cumhurbaşkanı, Başkomutan mıdır, Cumhurbaşkanı'nın davetine katılmama hakkı var mıdır? Yoktur. Cumhurbaşkanı, Başkomutan çağırdı mı gidilir. Belli bir tartışma üzerinden onun davetine katılmamak ne anlama gelir? İşte o söylediğim anlama gelir. Bunun bizim siyasi tarihimizde tanımlanacağı, yerleştirilecek yer bu tanımın yanıdır" diye konuştu.

Bozdağ'dan da tepki

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Asker millet olan bir yerde asker, millete arkasını dönemez. Milletten de kaçamaz" dedi.

Bozdağ, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) için parti genel merkezine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bekir Bozdağ, 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla verdiği resepsiyona komutanların katılmaması ile ilgili soru üzerine, "Sadece Silahlı Kuvvetler değil, iki vekil hariç CHP'liler de katılmadı. Yargıtay, Danıştay Başkanı da katılmadı. Çankaya, cumhurun temsil edildiği yer. Cumhurbaşkanı, cumhur adına davet yapıyor. Gelmemeleri kendi değerlendirmeleridir.

Gelmemeleri Çankaya'nın değerini azaltmaz, gelmeleri de değerini de yükseltmez. Sonuç olarak cumhur orada bütün renkleriyle temsil edilmiştir. Keşke diğerleri de gelseydi. CHP'nin başörtüsü konusunda samimiyetsizliğini de ortaya koydu. Bir taraftan 'ben çözerim' derken öte yandan başörtülü insanlarla bir arada bulunmaya tahammül edemedi. Silahlı Kuvvetlerimiz, 'Peygamber Ocağı'dır. Şehit cenazelerinde başı örtülü şehit annelerine, yakınlarına gösterdiği saygıyı başka yerlerde göstermesini beklemek hem bizim hem de bütün milletimizin hakkıdır" dedi.

Etiketler :