AK Parti'li Dağ, Zeytin Festivaline katıldı.

AK Parti'li Dağ, Zeytin Festivaline katıldı.

"Zeytin ağacı toplamımız 2001 yılında 89 milyonken şu anda bu rakam 189 milyon"

İZMİR (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, ülkede son 20 yılda zeytin ağacı sayısının 89 milyondan 189 milyona çıktığını söyledi.

İzmir'in Bayındır ilçesine bağlı Ergenli Mahallesi'nde düzenlenen Ergenli Zeytin Festivali'ne katılan Dağ, zeytinin kanseri önleme, göz sağlığını koruma, sağlıklı kemik gelişimini sağlama gibi birçok faydası olduğunu belirtti.

Son yıllarda zeytin ve zeytinciliğin hem Ege'de hem Türkiye'de ciddi bir gelişim gösterdiğini ifade eden Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok önemli bir rakam vereceğim. Bu rakam ülkemizi yeşillendirme anlamında ve zeytinin gelişimi anlamında tam olduğumuz yeri neredeyse ifade ediyor. Birileri 'son yıllarda yeşil azaldı' gibi durumlar ifade etseler de - onlar aslında her şeye muhalefet etikleri için - bir rakam bizim son 20 yılda geldiğimiz noktayı çok net gösteriyor: Bizim zeytin ağacı toplamımız 2001 yılında 89 milyonken şu anda bu rakam 189 milyon."

Zeytinde bir yılın "var yılı", diğer yılın "yok yılı" olduğunu kaydeden Dağ, ancak son 3 yıldır hep artış görüldüğünü dile getirdi. Bu yıl Türkiye'nin her yerinde rekoltede artış olduğunu aktaran Dağ, şöyle devam etti:

"Kendi kendimize yeten bir ülke olduğumuz gibi aynı zamanda dünyaya da ihraç ediyoruz. Zeytin dane ihracında dünya birincisi olduk. Zeytinyağı ihracında onda da inşallah bu sene geçeceğiz, İspanya'dan sonra dünya ikincisiyiz. Bu ihracat, bu potansiyel bize bir kere hem ağaç sayısı artmasına rağmen hem de rekoltede artış olmasına rağmen hamdolsun çiftçimizin memnun olacağı şekilde zeytin fiyatında da ciddi bir artış ortaya koymakta."

Dağ, son 20 yılda her ürüne birçok destek vermeye gayret ettiklerini anlatarak, belediyelerin de bu ürünlerin hem ulusal hem de uluslararası pazara iyi noktada satılması için tanıtımını yaptığını belirtti.

Ergenli Barajı konusunda da çalıştıklarını ifade eden Dağ, "Bunun takibini sonuna kadar yapıyoruz. İzmir'de 30 ilçede ilk yapılacak baraj olarak bizim gündemimizde Ergenli Barajı vardır." dedi.

-Diğer konuşmalar

Bayındır Kaymakamı Emin Kaymak, çiçekçilikle tanınan ilçede yoğun bir zeytincilik faaliyetinin de olduğunu kaydederek, kullanılabilir tarım arazilerinin yüzde 50'sinden fazlasında zeytin ağacı bulunduğunu söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise Bayındır'ın bitkisel ve hayvansal üretimde İzmir'in en önemli ilçelerinden olduğunu vurguladı.

Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Bayındır'da 4 milyon zeytin ağacı varlığına işaret ederek, zeytincilikte iddialı olduklarını söyledi. Demirezen, festivali düzenlemekteki amaçlarının üreticilerin ürünlerini pazarlamak ve Bayındır'ı daha tanınır hale getirmek olduğunu ifade etti.

- Dağ ve beraberindekiler stantları gezdi

Dağ ve beraberindekiler, açılış töreninin ardından festival alanında yöresel ürünlerin bulunduğu stantları gezdi.

SMA hastası Pera Başkes bebek için kurulan standa da giden Dağ, ailenin yardım talebi üzerine ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Halk oyunları ekibinin gösteri sunduğu programda en iyi zeytin ve zeytinyağının üreticileri yarışmayla belirlendi. Daha sonra kuraklık nedeniyle yağmur duası yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.