AK Parti'nin Alevi açılımı da tamam

AK Parti'nin Alevi açılımı da tamam

Hükümet Kürt açılımının ardından bu kez de Alevi açılımının peşine düştü. Konu bugün Bakanlan Kurulu'nda tartışıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, EMASYA Protokolü ile ilgili olarak, ''Ümit ederim kısa sürede bu çalışma neticelenmiş olur'' dedi. Cemil Çiçek, ''TEKEL işçilerinin durumuyla'' ilgili sorulan bir soru üzerine, konuyla ilgili olarak gerekli açıklamayı ilgili bakanların yapacağını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, ''EMASYA Protokolü'nün Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınıp alınmadığına'' ilişkin bir soru üzerine, ''Konu en üst düzeyde cevaplanınca benim ilave söyleyeceğim bir şey yok. Ümit ederim kısa sürede bu çalışma neticelenmiş olur'' diye konuştu.

DEVLET YARDIMLARININ İZLENMESİ VE DENETLENMESİ

Bakanlar Kurulu'nda ele alınan ikinci tasarının devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesiyle ilgili olduğunu kaydeden Çiçek, bu tasarının hem Türkiye'nin Ulusal Program'daki taahhütleri hem de Avrupa Birliği müzakerelerinde rekabet faslının açılabilmesi açısından önem taşıdığını aktardı.

TEKEL İŞÇİLERİ

Bugün iki konu üzerinde durduklarını, bunlardan birinin TEKEL işçilerinin durumu olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Çiçek, şunları söyledi:

''Sayın Başbakanımızın talimatıyla Maliye, Çalışma Bakanı ve bu işlerin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı Sayın Yazıcı, bir çalışma yapmışlardır hafta içerisinde. Bununla ilgili olarak yapılan çalışmalar nedir, getirilebilecek çözümler nelerdir, bununla ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi sundular. Bu çerçevede de zaten şu anda bu açıklamayı yaparken TÜRK-İŞ yöneticileriyle ilgili arkadaşlarımız görüşmeleri yapıyorlar. Ümit ederiz ki olumlu bir sonuca bugün varılmış olsun.''

ALEVİ ÇALIŞTAYLARI

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, Alevi vatandaşların sorunları ve talepleriyle ilgili olarak ''Alevi Çalıştayları'' adı altında yapılan yedi toplantı hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Bilim adamlarından sivil toplum örgütü temsilcilerine kadar farklı alanlardan katılım olan toplantıların sonuna gelindiğini anlatan Çiçek, ''Bu vatandaşlarımızın devletten beklentileri, talepleri, sıkıntıları ve çözümleri bu çalıştaylarda dile getirilmiş oldu. Bunlar rapor haline getirildi zaten. Gelinen noktada son toplantıyla bazı konularda mutabakata da varılmış oluyor. Bunlar genel mutabakatlardır'' dedi.

Konuyla ilgili detaylı çalışmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Bakan Çelik'in sürdüreceğini söyleyen Çiçek, ilerleyen günlerde konuyla ilgili açıklamaların yapılacağını belirtti.

Çiçek, şöyle konuştu:

''Bu, Türkiye'de yapılan ilk çalışmadır. Son derece faydalı, yararlı olmuştur. Böylesine önemli bir konuda devlet kendi vatandaşının taleplerine duyarsız kalmamış, hükümet bu konunun hassasiyetini de idrak ederek geriye dönük, şu veya bu sebeple yapılamamış, dinlenememiş, çözüme kavuşmamış, bir mutabakata varılamamış konularda iyi niyetle bir çalışmayı başlatmış ve olumlu bir noktaya da getirmiştir.

Türkiye bu sorunları kendi içerisinde çözmek durumundadır, çözmek mecburiyetindedir. Çünkü bu sorunlar kendi içimizde çözülmediği zaman uluslararası platformlara taşınıyor. AİHM'den talepler ortaya çıkıyor. Onun için doğru olanı, vatandaşlarının taleplerini, devletin kendisinin karşılaması ve bir çözüme kavuşturmasıdır. Bu çalıştaylar bu açıdan da konunun tüm yönleriyle ortaya konulması açısından, mutabakatlar açısından faydalı olmuştur.''

Etiketler :