AK Parti'nin başarısız tek bakanı kim?

AK Parti'nin başarısız tek bakanı kim?

İthal bakanlar bu sçimde AKP'ye oy kazandırdı

Batman'da oy oranı düşmesine rağmen AKP'nin milletvekili sayısı değişmedi.
 Gittiği ilde oy oranını yükseltemeyen tek bakan Maliye Bakanı Şimşek oldu.

Büyükşehirlerden ve kendi memleketlerinden farklı illerde aday olan bakanlar AKP’nin oylarını artırdı.

Şebnem HOŞGÖR/VATAN
 
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu seçimlerde, seçim bölgelerini değiştirdiği 9 bakandan yüksek performans aldı. İthal bakanlar, gittikleri bölgelerin tamamına yakınında AK Parti'nin oy oranlarını arttırdı. 2007'deki seçim bölgeleri değiştirilen kabine üyelerinin bu seçimlerdeki performansları şöyle:

 
"BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Manisa'dan, Bursa'ya kaydırılmıştı. 2007'de Bursa'da 16 milletvekilliini AKP 10, CHP ve MHP 3'er vekil olarak bölüştü. Dünkü seçimlerde vekil sayısı 18'e çıkan Bursa'da AKP 11, CHP 5, MHP ise 2 milletvekilliği aldı. Bursa'daki seçimde CHP oyunu yüzde 6,5 arttırırken, AKP ancak 2.2'lik artışta kaldı. MHP ise oy oranını korumasına karşın 1 vekilliğini kaybetti.

İÇİŞLERİ ESKİ BAKANI BEŞİR ATALAY: İçişleri eski Bakanı Atalay Ankara'dan Kırıkkale'ye kaydırılmıştı. 2007'de 4 milletvekilliğini AKP 3, MHP 1 olarak paylaşmıştı. Vekil sayısı 3'e düşen Kırıkkale'de AKP bu defa tulum çıkardı.

DEVLET BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN: Ankara'dan Mersin'e kaydırılmıştı. Mersin'de 2007'de 12 vekilliği AKP, CHP ve MHP'şe eşit şekilde paylaşmıştı. Vekil sayısı 11'e düşen Mersin'de AKP vekil sayısını korurken, oy oranını yüzde 5 arttırdı. Bu ilden CHP 4, MHP 2 vekil çıkarttı. 1 Vekillik de bağımsızların oldu.


DEVLET BAKANI FARUK ÇELİK: Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa'dan Ş. Urfa'ya kaydırıldı. 2007'de 11 olan vekil sayısı bu seçimde 12'ye yükseldi. AKP oylarını yüzde 5 oranında artırarak vekil sayısını 9'dan 11'e çıkarttı. Önceki seçimde 2 Bağımsız seçilmişken bu seçimde 1 bağımsız Meclis'e girebildi. Bu seçimde CHP ve MHP yüzde 3 oranında kalarak, bu ilden vekil çıkartamadı.


KÜLTÜR TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY: Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul'dan İzmir 1. bölgeye, kaydırılmıştı. Bu bölgede AKP yüzde 31 olan oy oranını yüzde 37'ye çıkardı. CHP ise oyunu yüzde 35'ten, yüzde 43'e yükseltti. MHP 2,5 puanlık düşüşle yüzde 11 oy aldı. 2007'de 12 vekilliği AKP ve CHP 5'er, MHP ise 2 olarak paylaşmıştı. Milletvekili sayısı 13'e çıkan bölgede CHP ve AKP 6'şar, MHP ise 1 milletvekilliğini aldı.


ULAŞTIRMA ESKİ BAKANI BİNALİ YILDIRIM: Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım Elazığ'dan İzmir 2. bölgeye kaydırıldı.2007'de AKP yüzde 29 ile 4 vekillik çıkarttığı bölgede dünkü seçimde yüzde 36,5 ile 5 vekilliğin sahibi oldu. CHP ise yüzde 35'lik oy oranını yüzde 44'ye yükseltti. CHP vekil sayısını da 6'dan 7'ye yükseltti. Oy oranını yüzde 14'ten yüzde 11,5'e düşen MHP ise 2 vekilliğinden birini kaybetti.

BATMAN’DA ŞİMŞEK YETMEDİ
 
Tek istisna Batman Milletvekili Mehmet Şimşek’te yaşandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in aday olduğu memleketi Batman’da oylar geriledi. 2007 seçimlerinde yüzde 46.62 oy alan AKP, bu seçimlerde yüzde 37.61 oranında oy aldı.
 
Oylarını yüzde 39'dan yüzde 52'ye yükselten bağımsızlar ise 2007'deki gibi 2 vekillik kazandı. CHP bu ilde yüzde 3.9'dan yüzde 6.5'a oyunu yükseltmesine rağmen milletvekili çıkartamadı.

DEVLET BAKANI HAYATİ YAZICI: Devlet Bakanı Hayati Yazıcı İstanbul'dan Rize'ye kaydırılmıştı. 2007'de AKP yüzde 53 ile 2 vekillik almış, 1 koltuk ise bağımsız aday Mesut Yılmaz'ın olmuştu. Dün oyunu yüzde 69'a çıkartan AKP, 3 vekilliğin tamamını aldı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI VECDİ GÖNÜL: Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül İzmir'den Antalya'ya kaydırılmıştı. 2007'de yüzde 34 ile 1. parti olan AKP 5 vekillik kazanmıştı. CHP de yüzde 29 ile 5 vekillik alırken, MHP yüzde 20 ile 3 koltuk kazanmıştı. Antalya'da dün AKP yüzde 39,5 oy olarak vekil sayısını 6'ya çıkardı. CHP ve MHP ise vekil sayılarını korudu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum