AK Parti'nin İstanbul ve Ankara Adayları?

AK Parti'nin İstanbul ve Ankara Adayları?

Meclis kulislerinde, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları için “aday totoları” başladı.

Yerel seçimler yaklaşırken AKP’nin büyükşehir adaylarının isimleri de ortaya çıkmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. Köprü’nün temelini atmasından sonra siyasi kulisler hareketlendi. 3. Havaalanı ve 3. Köprü ile birlikte, daha önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için ismi geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ismi bu kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için anılmaya başlandı. Kulislere göre, Köşk’e çıkmaya hazırlanan Başbakan Erdoğan, İstanbul’un sultanlığını yıllardır birlikte çalıştığı Binali Yıldırım’a emanet edecek. Parti içinde “Kadir Ağabey” olarak bilinen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise Erdoğan sonrasında partide kilit bir koltuğa getirilecek.

Adaylık için totolar başladı

AKP kurmayları, bir yandan Anayasa değişikliği paketi ile ilgili yeni planlar üzerinde çalışırken bir yandan da 2014’te yapılacak yerel seçimlerde gösterilecek adaylarla ilgili senaryolar üretiyor. Meclis kulislerinde, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları için “aday totoları” başladı. Daha önceden, AKP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı yeniden aday göstereceği, CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir için ise 3. Dönem kriterine takılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım silahını kullanacağı konuşuluyordu. Ancak son dönemde temeli atılan dev projeler senaryoların değişmesine yol açtı. Başbakan Erdoğan’ın ve parti yönetiminin, projelerin sağlıklı yürümesi için Binali Yıldırım’ı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterebileceği ifade ediliyor. Yine Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen mevcut başkan Kadir Topbaş’ın ise, partide kritik bir göreve atanacağı öne sürüldü. Böylece, kritik operasyon ile hem projelerin hem de partinin “sağlama” alınmış olacağı yorumları yapılıyor.

Melik Gökçek endişesi

AKP, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na da büyük önem veriyor. Parti içinde, Melih Gökçek’in yerine, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in aday gösterilebileceği konuşuluyor. Ancak, 2009 yılı seçimlerinde son kez aday olduğunu açıklayan Melih Gökçek’in, başkanlık konusunda ısrar etmesinden endişe ediliyor. Hatta, Gökçek’in, bağımsız aday olması halinde, CHP’nin büyükşehir belediye başkanlığına kazanmasından korkuluyor. Bu nedenle Ankara konusunda parti büyük hassasiyet gösteriyor.

İzmir için umut yok...

AKP, CHP’nin kaleleri olarak bilinen İzmir ve Ankara’nın Çankaya İlçesi başkanlıklarını kazanmak için ise çeşitli formüller üzerinde duruyor. Ancak bu bölgelerde yapılan anketlerde, AKP’nin başkanlığı ele geçirebilecek yükselişi sağlayamadığı görüldü. Bu nedenle, kulislerde İzmir ve Çankaya başkanlıkları için, düşük yoğunluklu aday tesbit edilebileceği ifade ediliyor. Yine her iki adaylık konusundaki kararlar, yapılacak anketler sonucu belirlenecek.

CHP, seçime Sarıgül ile girecek

CHP’nin 2014’teki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayının Mustafa Sarıgül olduğu belirtildi. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başta Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve İstanbul’daki bazı ilçe belediyeleri olmak üzere parti içinden yükselen Sarıgül karşıtı kampanyaya da kapılarını kapattı. Büyükşehir Yasası’ndan sonra İstanbul’un köyleri dahil herkesin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacağı seçimde CHP liderinin Sarıgül isminde karar kılmasında 2. troykanın çalışmalarının yanı sıra anket çalışmalarının da etkili olduğu ortaya çıktı. Yapılan anketler sonucunda Sarıgül’ün CHP adayı olması halinde İstanbul’un alınabileceği fikri oluştu. Mustafa Sarıgül isminde karar kılan Kılıçdaroğlu’nun Gürsel Tekin’in hoşnutsuzluğu ve çevresinden gelen “Dosyası var, aday yapmayalım, partiye ve size zarar verir” çıkışlarına karşı, “Sayın Mustafa Sarıgül adayımızdır. Kim ne derse desin, kim itiraz ederse etsin, kim şikayet ederse etsin. Tek amacımız var o da İstanbul’u almak, 1994’ten beri alamadığımız bu şehri almak. Yerel seçime biz yerel seçim olarak bakmıyoruz. Genel seçim olarak bakıyoruz. Bizim için varlık-yokluk seçimi olacak. Yerel seçim değil, var olma seçimi” diyerek kararlılığını ortaya koyduğu öğrenildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.