Akademisyenler Okulumuzda!

Akademisyenler Okulumuzda!

“ İstanbul ‘da deprem bekleniyor mu? “

İstanbul Sarıyer Kazım Karabekir ilköğretim okulu meslek tanıtıma kulübünün ve Özlem Koçak (7/C) adlı öğrencinin katkılarıyla Yıldız Teknik üniversitesinden Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali KOÇAK ve İstanbul üniversitesinden Doç  .Dr.  OĞUZ GÜNDOĞDU beyefendileri 7.sınıf öğrencilerine           “deprem ve yardımlaşma” konulu seminer verdi. Konferans salonuna girdiklerinde onların güler yüzle bekleyen öğrenci toplumu karşıladı.

İlk önce okulun tanıtım videosunu izledi. Daha sonra Doç.Dr. Oğuz GÜNDOĞDU ve Doç. Dr. Ali KOÇAK beyefendileri sunumlarına başladılar. İlk önce depremle ilgili bir slayt izlendi. Sonra Oğuz GÜNDOĞDU bizi deprem hakkında bilgilendirdi. Deprem yerin dibinde biriken enerjilerin birden ortaya çıkmasıdır. Deprem sarsıntısı 6371 km. yerin dibinde görülür. Bunu dışında birçok deprem türü vardır. Van depreminden söz ettiler. Van depreminde 604 kişi yaralıyken Japonya depreminde neredeyse 50.000 kişi yaralıdır. İstanbul valiliği birçok depremzedeye yardımlarda bulunuyor. Sadece İstanbul valiliği bütün yerlerde bu böyledir. Eğer deprem anında okuldaysak öğretmenlerimizi dinlemeliyiz. Sıranın yanına eğilip başımızı korumalıyız. Deprem anında panik yapmamalıyız ve sakin olmalıyız. Deprem anında hemen dışarı çıkmamalıyız 1 dakika beklemeliyiz. Depremi köpekler karıncalar depremi hissedebilirler. Deprem olduktan sonra bazı dalgalar oluşuyor. Bu dalgalardan ilk p dalgası daha sonra ise s dalgası oluşmaktadır. S dalgası 20 sn. sürmektedir. Deprem özellikle de insanları, ulaşımı ve okulları etkiler. Eğer deprem esnasında okuldaysak okuldan bir yere gitmemeliyiz ve öğretmenleri dinlemeliyiz. Depremden önce muhakkak tedbirler almalıyız. Daha sonra bir slâyt daha izledik. Bu slâydın konusu ise afettir. Slâyttan sonra sözü Doç. Dr. Ali KOÇAK beyefendileri aldı. öğrencileri afet konusunda bilgilendirdi. Afet içinde bulunduğu ve üstesinden gelemediği durumlardır. Ama her şeye afet denilmez. Örneğin trafik kazaları afet değildir. Bu konuşmadan sonra sorular sormaya başlandı:

“ Depremde evler aşağıdan yukarıya mı yoksa yukarıdan aşağıya mı eğilmeye başlar? “

-          Binanın boyutuna göre değişir. Genellikle yukarıdan aşağıya doğru eğilir.

 

“ Tahta evlerin mi yıkılması daha kolay yoksa ahşap evlerin mi? “

-          Ahşap evler depremde dayanıklıdır. Ama yangında dayanıklı değildir.

“ İstanbul ‘da deprem bekleniyor mu? “

-          Evet bekleniyor. Ama ne zaman olacağını bilemiyoruz. Sarsıntının şiddetini tahmin edebiliyoruz.

 

Sorulardan sonra müdürümüz Osman VERİM kısa bir konuşma yaptı. Konuşmadan sonra hediye takdimi oldu. Takdimden sonra 7/c sınıfının hazırladığı kokteylle son buldu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.