Akdamar Kilisesi'ne haç takıldı

Akdamar Kilisesi'ne haç takıldı

Önce ayin şimdi de haç... MHP'lilerin protesto ettiği Van Akdamar Kilisesi'nin kubbesine haç takıldı.

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'ne takılmak üzere bir süre önce Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından gönderilen haç, kubbeye takıldı.

Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın onayı ile yılda bir gün ayine izin verilen ve 19 Eylülde, 95 yıl aradan sonra ilk kez ayin yapılan Akdamar Kilisesi'nde başlatılan haç takma çalışması sona erdi.

2 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 110 KİLO AĞIRLIĞINDA

Ayin öncesinde Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından gönderilen ve ayin günü kilise bahçesinde sergilenen 2 metre yüksekliğinde 110 kilo ağırlığındaki haç, bir günlük çalışmayla kilisenin kubbesine yerleştirildi.

KUTSANDIKTAN SONRA TAKILDI

Haçın, gece saatlerinde özel bir uçakla Van'a gelen Ermeni din adamları tarafından kutsandıktan sonra kubbeye takıldığı öğrenildi.

Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel'e yaptırılan kilisenin Ermeni halkı açısından büyük değer taşıdığını bildiren patrikhane yetkilileri, kubbeye takılan haç ile kilisedeki önemli bir eksikliğin de giderildiğini belirtti.

DOSTLUK PEKİŞECEK

Adayı ziyaret eden Amerikalı Eric Miller, kiliseye takılan haçın, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiler açısından olumlu bir adım olacağını vurgulayarak, iki ülke halkı arasındaki dostluğu da pekiştireceğine inandığını söyledi.

TURİST SAYISI ARTACAK

Kiliseyi gezen Selçuk Yıldırım ise kilisede haçın takılmadığı bahanesiyle çok sayıda Ermeni'nin ayine katılmadığını anımsatarak, ''Ermeniler'le daha önce bir dostluğumuz vardı. Haçın takılması, bu dostluğumuzun devam etmesi açısından önemliydi. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiye bir katkısı olacağını düşünüyorum'' dedi.

Yıldırım, haçın takılmasıyla kenti ziyaret edecek Ermeni turist sayısında önemli bir artış olacağını dile getirdi.

Etiketler :