Akif'in gün ışığına çıkmamış şiiri

Akif'in gün ışığına çıkmamış şiiri

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hiç yayımlanmamış bir şiiri ortaya çıktı. Şiirin orjinali ise Başbakan Erdoğan'da.

Gazeteci-yazar Yusuf Çağlar'ın arşivinde bulunan, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un hiçbir yerde yayınlanmamış bir şiiri olduğu ortaya çıktı. Bu şiirin orijinali ise Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN'a armağan edilmiş.

ŞİİRİN ORJİNALİ ERDOĞAN'A
1453 İSTANBUL Kültür ve Sanat Dergisi, 27 Arabk'ta 74. ölüm yıldönümü nedeniyle anılacak olan Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen ve hiçbir yerde yayımlanmayan bir şiirini, 10. sayısında okurlarıyla paylaştı. Gazeteci-yazar Yusuf Çağlar'ın arşivinde bulunan ve Akif'in dostlarından Ispartalı Hakla'ya gönderdiği şiirin yayımlanmamış olması yanında, yazılış tarihi itibariyle ilk şiir örneklerinden olması da dikkat çekici. Şiirin orjinali ise adı pek çok kez şiirle anılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a armağan edilmiş.

İşte o şiir:
Feyz-i rebivye bak
Zümrüde dönmüş türab

Bulmuş o tesir ile
Köhne cihan âb ü tâb

Bizde neden var fakat
Yok yere bir ıztırab?

Zulmet-iâtiise Ruha
veren pîç ü tâb

Ah ne müdhiş hata
Ah ne yanlış hesabi

Mübhem olan ân içün
Doğru mu çekmek azah

Sen demiyor muydun
ey Yâr-ı belîğu'l-hitab!

Hız ü ganimet şumâr
Fursat-ı ahd-i şebâb

Tekye ber-eyyâm nîst
Tâ diğer âyed behâr"

İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif'le ilgili bilinmeyen daha pek çok hususun olduğu gün geçtikçe ve yeni belge, bilgi ortaya çıktıkça fark ediliyor.

MEHMET AKİF'İN ISPARTALI HAKKI'YA MEKTUBU
1453 dergisi Mehmet Akif'in 1912'de Ispartalı Hakkı'ya yazdığı bir mektubu da sayfalarında sunuyor. Mektup, Akif'in Darülfünun öğretmenliği hakkında ipuçları veriyor. "İki gözüm Hakkı, Dün sabah Darülfünuna gittim. İsmail Hakkı Beyden işi anladım. Benim dediğim gibi imiş. Münhal olan muallimlik benim geçen sene okuttuğum derstir ki ona iki hafta evveli bizim Ferid [Kam] beyi intihab etmiş idik. Ancak henüz Nezaretçe tevcih olunmamış. Bu Pazar günü Encümen-i Muallimin tekrar toplanacak. Tabiidir ki karar-ı sabıkında ısrar ile yine Ferid'i intihab edecek. Artık nasip değilmiş diyerek başka bir işe bakmalıyız. Hem ben senin mebus olacağını kavi surette tahmin ediyorum. Olmasan bile senin için iş çoktur. Zift gibi malın olsun ERZİNCAN'dan kel çeker!"


Ensonhaber

Etiketler :