Âkif'in unutulan evi

Âkif'in unutulan evi

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan bir açıklama yayınladı.

İstiklâl Marşımızın yazarı milli şair Mehmet Âkif Ersoy'un, Mısır'da 11 yıl ikamet ettiği evin yıkılmaya yüz tuttuğu yönündeki haberler üzerine Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan bir açıklama yayınladı.

Doğan, İstiklâl Marşı şairinin hatırasına saygı konusunda, geçmişteki ihmallerin günümüzde tekrarlanmaması gerektiğini belirttiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Mehmet Âkif 1920’li ve 30I’lu yıllarda Mısır’da, Kahire’nin kenar bir semtinde Türkiye hasreti ile yaşamak zorunda kaldı. Bu bir gönüllü sürgündü. Vefatının yaklaştığına anladıktan sonra ülkesine, çok sevdiği İstanbul’a döndü ve son günlerini doğduğu şehirde geçirdi.

Mehmet Âkif’in Mısır yılları, yakın dönem tarihimizin doğru anlaşılması bakımından büyük önem taşımaktadır. 1908’den 1922’ye kadar sanat ve fikir alanında çok etkili bir şahsiyet olan Mehmet Âkif, 14 yıllık bu sürede 6 şiir kitabı yayınladı. Fakat, Mısır’da yaşadığı yıllarda yazdığı şiirlerin toplamı 7. ve son kitabında bile büyük bir yekun tutmamaktadır.

Mehmet Âkif bu süre içinde ağırlığı Kuran-ı Kerim tercümesi çalışmasına verdi. TBMM’nin kendisine verdiği görevi yerine getirdi, fakat 1930’larda Türkiye’de ortaya çıkan “dinde reform-türkçe ibadet” uygulamalarından ötürü, tercümesinin Kur’an yerine konulmasından endişe ettiği için, aldığı parayı da iade ederek, tercümeyi göndermekten vazgeçti.

Mehmet Âkif, işte bu dönemde Kahire’nin çevre beldelerinden Hilvan’da mütevazı bir evde ikamet ediyordu. Şimdi bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi olduğu belirtilen ev, Mehmet Âkif’in mutlaka korunması gereken bir mirasıdır.

Daha önce, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanlığı zamanında Abdullah Gül’ün hassasiyet göstererek, evin satın alınması için talimat vermesi, anlaşıldığı kadarıyla sonucu değiştirmemiştir.  Bürokratik engellerin sür’atle aşılarak Mehmet Âkif’in Hilvan’a ikamet ettiği evin “Mehmet Âkif Türkiye-Mısır Dostluk” müzesine dönüştürülmesi için gerekeni yapmakta daha fazla geç kalınmamalıdır.”

Etiketler :