Akın Birdal'ın saldırganı tahliye edildi

Akın Birdal'ın saldırganı tahliye edildi

Akın Birdal'ın saldırganı 'pişmanım' dedi tahliye edildi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'a 10 Eylül 2010'da Bursa'da düzenlenen mitingte saldırı düzenleyen Bilgehan Şimşek, davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Şimşek, "Bugünkü aklım olsa yapmam, pişmanım." dedi.

Bursa 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Bilgehan Şimşek ile kendisini yaralayan 13 sanık, 'Basit yaralama, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit ve yaralama' suçlarından hakim karşısına çıktı.

Duruşmaya tutuklu sanık Bilgehan Şimşek'in yanı sıra Şimşek'e saldıran tutuksuz sanıklar Ayla Yıldırım, Neşe Yıldırak, Nadir Kırlılar, Serhat Aydoğan, Ayhan Işık, Ulaş Doğan, Teoman Kankılıç, Tayfun Camkıran, Ömer Öner, Selahattin Akyüz, Nizamettin Aydoğan katıldı. Sanıklar Abdulaziz Amak ile Müslüm Dündar ise mahkemeye gelmedi.

"BİR TÜRK'ÜN DE BUNU YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK İSTEDİM"

Bilgehan Şimşek'e saldıran sanıkların avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada pişmanlığını dile getiren Bilgehan Şimşek, o dönemde kız arkadaşından ayrıldığını, ayrıca arkadaşlarının terör örgütü tarafından şehit edildiğini söyledi. Üst üste gelen bu durumlar nedeniyle böyle bir eylem yapmaya karar verdiğini belirten Şimşek, "Mardin'den, Şırnak'tan insanlar gelip İstanbul'da halkın içinde bomba patlatıyorsa, bir Türk de onların içinde böyle bir eylem yapmalı diye düşündüm. Amacım bölgesel bir ayrımcılık yapmak değil. Kürtlerin arasında da çok vatansever insan var." dedi.

Eylemi kendi başına planladığını anlatan Şimşek, 2 Eylül'de de Batman'da Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'e saldırmak istediğini, ancak güvenlik önlemleri nedeniyle yanına yaklaşamadığını kaydetti. Bursa'da olay günü platforma çıktığında kimsenin kendisine kimlik sormadığını belirten Şimşek, şunları söyledi: "Platformun üzerinde kameralar beni görüntülediği için izleyen arkadaşlarım 'orada ne işin vardı' diye sorarlar diye düşündüm. 'Artık bundan dönüş yok, ya Allah bismillah' dedim. Önce bir bayan çıktı konuştu. Akın Birdal'ı bekledim. Bu ülkenin dağları taşları diye bir şey söyledi. Ben de saldırdım. Sonra da bana saldırdılar. Yaptığımdan pişmanım. Şu anki aklım olsa yapmam. Devletin kolluk kuvvetleri var, suç işleyene gerekeni yaparlar. Bana ne."

"KADINLARA VURMAM"

Mahkeme başkanının "İyi ki bayan konuşmacıya vurmamışsın, ona niye saldırmadın da Akın Birdal'a saldırdın?" şeklindeki sorusuna ise Şimşek, "Estağfurullah, bayanlara vurmam." cevabını verdi.

Eylemi tek başına planlayıp yaptığının altını çizen sanık Şimşek, kendisine saldıran sanıklardan da şikayetçi olmadı. Şimşek, Kayseri'de Bakan Taner Yıldız'a yapılan saldırıyı hatırlatarak, "Emsal olur mu bilmiyorum, ama ben okuluma dönmek istiyorum. Onun için tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu.

Diğer sanıkların avukatlarından Ayşe Batumlu ise Bilgehan Şimşek'in 'Şırnak ve Mardin'den gelenler bomba patlatıyor, bir Türk de bunu yapmalı' dediğini savunarak, eylemin bölgesel ayrımcılık amacıyla yapıldığını iddia etti. Şimşek'in pişman olmadığını savundu. Avukatlar, savunmalarını hazırlamak için mahkemeden süre istedi.

BİRDAL: ŞİKAYETÇİYİM

Mahkeme ayrıca Akın Birdal'ın mahkemeye gönderdiği ifadesini okudu. Birdal, ifadesinde mahkemeye dahil olmak istemediğini belirterek, "Sanık, güvenlik görevlisi gibi platforma çıkarak bana saldırdı ve yaraladı. Şikayetçiyim." dedi.

Cumhuriyet savcısı ise sanık avukatlarının süre talebine olumlu karşılık verilmesi ve Şimşek'in tutukluluk halinin devam etmesi yönünde mütaala verdi.

Mahkeme hakimi, dava delillerinin toplandığı ve karartma ihtimalinin olmadığını belirterek, tedbir amaçlı tutuklu tutulan Bilgehan Şimşek'in tahliyesine karar vererek mahkemeyi ileri bir tarihe erteledi.

BDP'LİLER TEPKİLİ

Mahkemenin kararını beğenmeyen diğer sanıklar ile BDP Bursa İl Teşkilatı üyeleri, adliye çıkışında açıklama yaparak tepkilerini dile getirdiler.

BDP Bursa İl Eşbaşkanı Ayla Yıldırım, şunları ifade etti: "İçeri girerken adalete olan inancımızı koruduğumuzu, umudumuzun bulunduğunu söylemiştim. Ama halen Türkiye'de adaletin işlemediğini bu mahkeme ile gördük. Bu saldırının kendisinin hemen akabinde BDP ve diğer kurumlar olarak suç duyurusunda bulunmuştuk. Fakat maalesef daha önce Ahmet Türk'e yapılan saldırıda olduğu gibi başka milletvekillerimize, başka insanlara yönelik saldırılarda olduğu gibi aynı şekilde saldırgan serbest bırakılmıştır. Tutukluluk haline son verilmiştir. Bu karar, ülkede bu gibi insanları cesaretlendirmeye ve korumaya devam etmektedir. Başka bir vahim durumsa saldırganın saldırdığı kişiler olan bizler saldırganla aynı mahkemede sanık olarak yargılanma durumundayız."  

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :