AKP kürt vekillerine neden kulak vermiyor

AKP kürt vekillerine neden kulak vermiyor

Samanyolu TV Haber ekranlarında konuşan Radikal yazarı Oral Çalışlar, Kürt sorununda tırmanan şiddet dalgası ve gelinen süreci yorumladı. STV Haber'in yayın yönetmeni Metin yıkar'ın konuğu olan Çalışlar “Kürtler Türkiye'den ayrılmak istemiyorlar” dedi.

KÜRT HAREKETİ 12 EYLÜL ÖNCESİ SİLAHSIZDI

Terör eylemlerinin etnik kökenli olduklarında ülkeler için büyük problemler oluşturduğunu belirten Çalışlar “Türkiye terör sorununu demokratikleşme süreci içinde çözebilseydi bugün bu dertleri konuşmuyor olacaktık. 12 Eylül öncesinde Kürt hareketini şiddete karşı isimler temsil ediyordu. Maalesef askeri darbenin kışkırttığı bir ortamı yaşıyoruz” dedi. Çalışlar, terörü destekleyen ortamın ortadan kaldırılmasına dikkat çekerek çözümün barışçı yollardan aranmasına gerektiğinin altını çizdi.

AKP EN AZINDAN KENDİ İÇİNDEKİ KÜRTLERE KULAK VERMELİ

Hükümetin, Oslo süreci sonrasında KCK operasyonlarına hız vererek sorunu yargının üstüne yıktığını kaydeden Radikal yazarı "bu yargının yapabileceği bir iş değil" dedi. "Hükümet, PKK'ya destek veren legal zemindeki insanların tutuklanmasıyla PKK'nın hareket edemeyeceği öngörüldü" diyen Çalışlar bu hesabın tutmadığına vurgu yaptı. AKP içindeki kürt milletvekillerinin varlığına dikkat çeken Oral Çalışlar hükümetin en azından kendi Kürt vekillerine kulak vermesi gerektiğini söyledi. Çalışlar, "Galip Ensarioğlu hibi deneyimli isimler var AKP'de. Diyarbakır milletvekili, Ticaret Odası Başkanlığı yaptı, DYP'nin il başkanlığını yaptı yıllarca. O'na sorun. KCK operasyonlarındaki yaygın tutuklamalardan AKP içindeki Kürt vekiller de rahatsız." dedi.

ULUDERE VE PKK

Çalışlar, Uludere olayı sonrasında PKK ile mücadele de aksaklıklar yaşandığına ilişkin iddialara katılmadığını belirterek “Bugün Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan generallerin uyguladığı bir yöntem vardı: Bize hesabını sormadan tüm imkanları vereceksiniz, biz de PKK'yı ortadan kaldıracağız. Meclis kanunları ona göre çıkardı, paraların hesabını kimse sormadı… Bu güvenlik metodu. AK Parti döneminde terörle mücadelede genel bir yaklaşım değişikliği oldu” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEN AYRILMAK İSTEMİYORLAR

Terörün çözümü olarak izlenecek yolda bölgedeki kanaat önderlerinin de sürece dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Çalışlar “Moralimizi iyi tutmak için şunları söyleyebilirim“ diyerek “Bir, izlenimlerime dayanarak söylüyorum ki Kürtlerin yüzde 95'i Türkiye'den ayrılmak istemiyorlar. İki, çok iç içe bir milletiz. Araştırılsa birçok aileden Türk-Kürt birlikteliği çıkar. Üç, aynı dinin mensuplarıyız. Politikacılar bunları pozitif enerjiye dönüştürmelidir” şeklinde konuştu.



 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.