AKP'nin kapatma için B Planı hazır

AKP'nin kapatma için B Planı hazır

'Bu gidişle Ak Parti'ye kapatma davası açılır' sözleri alenen söylenmeye başlandı. Dava açılırsa ne olur? Ak Parti'nin B Planı nedir?

 

Türkiye'de yaşanan son gelişmelerden sonra "Ak Parti'ye yeni bir kapatma davası daha açılır mı?" sorusu kulaktan kulağa dolaşmaya başladı. Hatta Başbakan Tayyip Erdoğan, Hüseyin Çelik, Bülent Arınç, Egemen Bağış, Beşir Atalay gibi isimlere de siyasi yasak geleceği yine konuşulan konular arasında...

Peki bu durumda Ak Parti ne yapar? Bir B Planı var mı? Bu sorunun cevabını Ankara kulislerini koklayan Aslı Aydıntaşbaş yazdı:

DAVA AÇILIRSA ACİLEN ERKEN SEÇİM

"Parti kurmayları ve hukukçular, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kapatma davası olasılığına karşı B Planı’nı devreye sokmuş vaziyette.

Böyle bir dava açılması halinde acilen erken seçime gitme eğilimi var. (Bülent Arınç ise dün “kapatma davasını beklemeden hemen gidelim” dedi)

KAPATMA DAVASI AMACININ TERSİNE HİZMET EDER

2008’deki davada, AK Parti’nin kapatılması halinde halen tabela partisi durumunda olan küçük partilerden birine geçerek yeniden seçime gidilmesi düşüncesi vardı. AK Parti grubu hızla aynı stratejiye yöneliyor.
Aslında olası bir kapatma davası, anti-demokratik olmanın yanı sıra, amacının da tam tersine hizmet edecektir.

Zira AKP oyları, çeşitli nedenlerden dolayı 2002’den bu yana en düşük seviyelerinde seyrediyor. 7 yıldır iktidarda olmanın getirdiği bir metal yorgunluğu var; hükümet ilk kez bazı çevrelerde mağdur değil mağdur eden gibi algılanıyor; kamuoyu askerle sürekli gerilim atmosferinden rahatsız; ekonomik göstergeler istihdama yansımıyor; İç Anadolu ve Batı’da Kürt açılımına tepki dinmedi...

SON ANKETTE AK PARTİ'NİN OY ORANI YÜZDE 35

İşte bu yüzden, parti kurmaylarının ve Başbakan’ın masasına giden son anketlerde AK Parti oyları \%35’lerde seyrediyor. CHP \%23, MHP \%19 civarı. Ancak burada önemli olan, CHP ve MHP oylarının toplamının AK Parti’nin üzerinde olduğu, anayasa değişikliği gibi konuların seçim sonrasında bile çetrefil gözüktüğü gerçeği. (En büyük sürpriz ise, henüz parti aşamasına bile gelmemiş olan Mustafa Sarıgül’ün oylarının \% 4 civarında olması.)

KAPATMA DAVASI AK PARTİ'YE CAN SİMİDİ OLUR

Bu tabloda açılan bir kapatma davası, AK Parti için “can simidi” olacaktır. Tayyip Erdoğan yasaklı bile olsa, her kahvehaneye, her dükkâna, her eve “Hayırlı günler arkadaşlar, sizlere Tayyip Erdoğan’ın selamını getirdim” desturuyla giren AK Partililer, oylarına kafadan 5 puan ekleyecektir. Bu filmi daha önce görmüştük gibi bir his var bende.

Etiketler :