Albaraka logosunu yeniledi

Albaraka logosunu yeniledi

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, bu sene de kısmı kâr dağıtımı yapacaklarını söyledi

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, ''Önümüzdeki dönemde yüzde 20'lerin üzerinde bir büyüme öngörüyoruz'' dedi.

Albaraka Türk'ün yeni marka vizyonu ve yılın 9 aylık dönemindeki mali sonuçlarına ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Yahşi, bankanın toplam aktiflerinin Aralık 2008-Eylül 2009 döneminde yüzde 23, nakdi kredilerin yüzde 13 oranında büyüdüğünü kaydetti.

Aktif kalitesine bakıldığında takipteki alacakların oranının yüzde 3,8 ile sektör ortalaması olan yaklaşık yüzde 6'lık oranın oldukça gerisinde yer aldığına işaret eden Yahşi, gayrinakdi kredilerde 2008 3. çeyreği ile 2009 3. çeyreği arasında yüzde 45'lik büyüme yaşandığını bildirdi.

Yahşi, toplanan fonların 9 ayda yüzde 25 büyüdüğünü, net karlılığa bakıldığında yüzde 10'luk bir düşüş görünse de, bunun muhasebe standartlarıyla ilgili olduğunu kaydederek, ''Geçen seneyle kıyaslanabilir kara baktığımızda 105 milyon lira civarında olması gerekirdi, fakat 82 milyon lira olarak ilan edildi'' dedi.

Böyle bakıldığında bütçede planladıkları kar rakamına ulaştıklarını ifade eden Yahşi, banka olarak ilk 9 aylık dönemde toplam kredilerde yüzde 18,9, mevduatta yüzde 25,1 artış sağladıklarını, bu oranların sektördeki ortalama rakamlarının üzerinde olduğunu anlattı.

MARKA DÖNÜŞÜMÜ

Albaraka Türk'ün bünyesinde yer aldığı Albaraka Banking Group'un (ABG) 3 kıtada, 12 ülkede, 11 banka ve temsilcilikle faaliyet gösterdiğini belirten Yahşi, ABG'nin ''tek misyon, tek vizyon, tek kimlik'' hedefi doğrultusunda tüm banka ve temsilciliklerini tek logo altında birleştirme kararı aldığını bildirdi.

Bu şekilde daha güçlü bir marka algısı oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Yahşi, Albaraka Türk'ün tüm şubelerinde logo ve ilgili değişikliklerin dün akşam itibariyle tamamlandığını belirtti.

Yahşi, logo ve marka algısındaki bu değişimin temel vaatlerinde bir değişiklik yaratmadığının altını çizerek, hızlı, etkili ve cesur karakterlerden oluşan yeni logonun ortaklığı, katılımı, geleneksel ve modern dizayn arasındaki dengeyi anlattığını kaydetti.

''5 YILDA 175-200 ŞUBE''

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Yahşi, yeni marka dönüşümünün maliyetinin Türkiye için 6 milyon dolar, ABG'nin geneli için ise 40-50 milyar civarında olduğunu belirtti.

Yahşi, 2010 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmesinde ise, önümüzdeki dönemde yüzde 20'lerin üzerinde bir büyüme öngördüklerini belirterek, katılım bankacılığında sürdürülebilir bir büyüme için fon toplayarak kredi müşterisine sunmanın önem taşıdığını, bu açıdan başarılı bir yıl beklediklerini kaydetti.

Önümüzdeki sene tüm bankalarda kar marjlarının daralacağına işaret eden Yahşi, ''Önümüzdeki dönemlerde yüzde 15'in üzerinde, yüzde 20'ler civarında özkaynak karlılığı bekliyoruz. Şu anda 100 şubeye sahibiz. Önümüzdeki dönemde her yıl 20 şube açarak, 5 yıllık süreçte 175-200 şubeye ulaşmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

BANKA KARLILIKLARI

2010 yılında banka karlılıklarında bir azalma yaşanacağını, ancak bunun katılım bankacılığında etkisinin çok fazla olmayacağını dile getiren Yahşi, BDDK'nın bankaların karlarını bünyelerinde bulundurmaları çağrısına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

''BDDK bu süreci çok iyi yönetti. Bu da onun bir parçasıdır. Fakat şunu da görmek lazım, Türk bankalarının sermaye yeterlilik rasyoları yüzde 20'nin üzerinde. Yüzde 12'nin temel oran olduğunu dikkate aldığımızda, 12'nin üzerindeki oranların aslında kullanılamayan sermaye olduğunu görmek lazım. Dolayısıyla 12 temel oranını düşük bulabilir BDDK, bunu geçici olarak belli bir düzeyde tutmak isteyebilir. Bu oranın yüzde 3'lere düştüğü bir dünyada yaşıyoruz, yüzde 3'le yüzde 24 arasında ciddi bir fark var.''

Fahrettin Yahşi, kendilerinin kar dağıtımı politikasına ilişkin olarak ise, bunun için öncesinde BDDK'dan bir anlamda ön izin almaları gerektiğini ifade ederek, ''Halka açık bankaların belli bir oranda kar dağıtması gerekiyor, hisse performansına olumlu yansıyan bir unsur. BDDK bankanın sermaye yapısını, hisselerin halka açık olup olmamasını dikkate alarak belli bir tutarda kar dağıtımına izin veriyor. Biz geçen sene elde edilen karın yaklaşık yüzde 34'ünü ortaklarımıza dağıtmıştık. Bu sene de kısmi bir dağıtım düşüncemiz var ama henüz BDDK ile konuşmuş değiliz'' diye konuştu.

''MALİ TABLOLARINDA SIKINTI OLMAYAN FİRMALARA UYGUN KREDİ İMKANLARI VAR''

Albaraka Türk olarak büyüme ve karlılık arasında sürdürülebilir bir dengeye önem verdiklerini kaydeden Yahşi, şu anda katılım bankaları arasında 4. sırada yer aldıklarını, önümüzdeki dönemde ilk aşamadaki hedeflerinin ise 3'üncülük olduğunu kaydetti.

Takipteki kredilere ilişkin olarak sektörün 2008 sonundaki beklentisinin yüzde 15'ler olduğunu, ancak bunun yüzde 6'lar civarında kaldığını söyleyen Yahşi, ''Bizim şu andaki oranımız yüzde 3,8. Yıl sonunu yüzde 3,8'in de altında bir oranla kapatacağız gibi görünüyor. En fazla takibe uğrayan sektörler inşaat ve tekstil oldu. Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalardan dolayı petrokimya ve metal sektöründe de sıkıntılar yaşandı'' dedi.

Fahrettin Yahşi, bir soru üzerine, mali tablolarında sıkıntı yaşamayan firmalar için çok uygun fiyatlarla kredi bulma imkanı bulunduğunu dile getirerek, reel sektörün son dönemde cirolarını artırmaya başladığını, 2010 yılında krizin tüm etkileri atlatılmayacak olsa da, 2009'a göre daha iyi bir yıl yaşanacağını ve gerçek iyileşmenin 2010 sonrasına kalacağını ifade etti.
ajanslar

Etiketler :